trailmap
Vuosi 2013: Fillarifoorumilla Antti Nissinen kertoo löytäneensä mahdollisen ratkaisun pitempään puheena olleeseen ajatukseen jakaa perimätietoa Tampereen alueen poluista jotta erityisesti uusien maastopyöräilyn harrastajien olisi helpompaa päästä lajiin sisälle. Ideana on kuvata polut OpenStreetMap-yhteisökarttaan (OSM), jota kuka tahansa voi muokata, ja visualisoida ne itsetehdyllä karttatyylillä niin että polut näkyvät kartalla eri värisinä niiden teknisyyden eli maastopyörällä ajettavuuden mukaan: neulaspoluista (vihreä) haastavamman pään juurakko-kivikko jumppapolkuihin (punainen).
Idea osoittautuu toimivaksi ja pian Antti on saanut mobilisoitua joukon maastopyöräilijöitä opiskelemaan OSM:n käyttöä ja lenkkien jälkeen merkitsemään sinne puuttuvia polkuja teknisyys-luokittelun kera. Pieni joukko ahkerimpia talkooporukan jäseniä kartoittaa systemaattisesti eri alueiden polkuja: erityisillä kartoituslenkeillä tutkitaan kerrallaan alueen kaikki polut vaikka itse lenkistä ei välttämättä näin tehtynä tule kovinkaan sujuva umpikujien ja edestakaisin ajamisen takia.
Muutamia vuosia myöhemmin lopputulos on hämmästyttävä: kiitos Tampereen ja lähikuntien yhdyskuntarakenteen alueella on poikkeuksellisen hieno ja laaja maastopyöräilyyn hyvin sopiva polkuverkosto, joka on nyt lähes kokonaan tarkasti kuvattuna OSM-pohjaiseen ns. "MTB-karttaan". Hienoista harjujen neulaspoluista teknisiin röllipolkuihin ja kaikkeen siitä väliltä. Kuka tahansa lajin aloittavakin pääsee heti kiinni polkuverkostoon ja voi joka lenkillä suunnata uusille poluille. Ennen MTB-karttaa tämä oli mahdollista vain lajia vuosia harrastaneille jotka olivat pikkuhiljaa yhteislenkeillä oppineet alueen eri polut ja vain hyvin harva siitäkin porukasta tunsi kattavasti kaikki Tampereen ja lähikuntien polut.
Havainnollistetaanpa tätä parin karttakuvan avulla:
MTB-kartta Tampereen Kaupin polkupyhäköstä
Ja tässä vertailuksi MML:n maastokartta
Aika ero! Ei pelkästään polkuverkoston kattavuudessa vaan myös siinä miten niiden ajettavuus on kuvattu. Alueen suunnistuskartoissa toki polut ovat hyvin löydettävissä, mutta niissäkään ei näy ajettavuus ja lisäksi suunnistuskarttojen haaliminen eri alueilta on aika työlästä kuin myös niiden käyttö suunnistamiseen lenkin aikana (pyöräsuunnistajat ovat tästä toki aivan eri mieltä).
Vuosi 2016: Toinen Fillarifoorumin jäsen Tapio Kaasalainen työstää MTB-kartan henkeä mukaillen OSM-tietokannasta kartan formaatissa jonka voi ladata Garmin-pyörätietokoneisiin ja urheilukelloihin. Näin lenkillä suunnistaminen on vielä helpompaa kun MTB-kartta näkyy Garminin näytöllä polut väreillä luokiteltuna. Jos on vielä ennen lenkkiä piirtänyt reittijäljen GPX-tiedostoformaattiin jonka voi ladata Garminiin niin suunnistaminen lenkillä on jo varsin sujuvaa vieraillakin poluilla.
Garmin MTB kartta
Vuosi 2018: allekirjoittanut kehittää omaan käyttöönsä Bikemap-sovelluksen jossa on muutama uusi toiminto siihen asti käytössä olleeseen MTB-kartan verkkosovellukseen verrattuna. Bikemap on siis uusi käyttöliittymä OSM:ssä olevaan polkuaineistoon ja Antin kehittämään MTB-karttatyyliin. Pikkuhiljaa Bikemapin toiminnallisuus kasvaa, isoimpina kokonaisuuksina reittienjälkien käsittely, omien reittien suunnittelu ja ns. 3D MTB kartta jossa MTB-karttaan yhdistetaan MML:n aineistosta laskettu rinnevarjostus ja erinomaisen mielenkiintoisen MapAnt-projektin tuottama tarkka suunnistuskartan luonteinen karttataso.
3D MTB Map: Polkujen lisäksi nyt voi myös miettiä mitkä polut haluaa kiivetä ja mitkä laskea
2020: Bikemapin käyttö on kasvanut, samalla myös iso joukko polkujuoksijoita on löytänyt sen. Allekirjoittanut on itse myös molempien lajien harrastaja ja kokee ennen lenkkiä tehtävän reittisuunnittelun hyvän polkukartan avittamana jopa arvokkaammaksi polkujuoksuun kun toiseen lajiinsa maastopyöräilyyn: Fillarilla on helpompi lähteä vain ajelemaan ja lenkin aikana fiiliksen mukaan poimia polkuja ja ei haittaa niin vaikka tunnin lenkistä tuleekin reilu parin tunnin mittainen. Hitaammin etenevä polkujuoksija ei voi ihan yhtä helposti ottaa samanlaisia vapauksia ja pieni etukäteen tehtyyn reitin miettimiseen käytetty aika maksaa vaivan takaisin parempana lenkkinä.
Näin syntyy ajatus: tehdäänpä Bikemapista Trailmap joka nimensä puolesta osuu paremmin kaikkiin metsäpolkuja hyödyntäviin ja niistä kiinnostuneihin. Pistetään sovelluksen oheen blogi jossa vinkkejä uusien polkujen ja reittien löytämiseen, kuin myös niillä suunnistamiseen lenkillä. Näin jo tehty valtavan arvokas talkootyö polkujen kuvaamiseen OSM-tietokantaan saadaan vielä useamman harrastajan tietoisuuteen ja päivittäiseen käyttöön.
Ja mikä hyvin tärkeätä, aiemmin saadun kokemuksen mukaan osa näistä muiden talkootyöstä hyötyvistä pistää hyvän kiertämään ja liittyy itse talkooporukkaan, alkaen lisätä ja luokitella polkuja OSM-tietokantaan jolloin sen laatu ja arvo paranee entisestään kaikille harrastajille. Tässäpä Trailmapin alkuperäinen missio kaikessa yksinkertaisuudessaan: rakennetaan poluilla liikkuvien eri lajien harrastajien yhteisvoimin mahdollisimman tarkat ja helposti hyödynnettävät polkukartat koko Suomesta, jotta harrastajien olisi helpompaa luoda uusia reittejä ja löytää uusia polkuja & maisemia lenkkejänsä piristämään.
EDIT (11.10.2023): Myöhemmin tämä missio laajeni koskemaan laajemmin liikkumista luonnossa ja mm. gravel-pyöräilyn myötä myös tieverkosto, erityisesti metsätiet ja pienemmät soratiet, tuli osaksi missiota.