logo
TUKI

Info

Usein kysytyt kysymykset (UKK)

Markus
2023-09-27

Trailmap on palvelu pyöräilijöille, polkujuoksijoille ja ulkoilijoille jotka kaipaavat lenkeilleen uusia teitä, polkuja ja maisemia. Trailmap tarjoaa monipuolisen valikoiman karttoja, keinot luoda omia reitteja ja navigoida joko puhelimella tai urheilutietokoneella.

Trailmap hyödyntää monia eri kartta-aineistoja, mutta tärkein aineisto tulee OpenStreetMap-yhteisökarttadatasta ("OSM"). Trailmap syntyi alunperin 2018 aktiivisen OSM-polkukartoituksen tueksi ja OSM-kartoitusyhteisön tukeminen on edelleen keskeinen osa Trailmapin tavoitteita.

Kenelle Trailmap on erityisesti suunniteltu?

Eniten palvelusta hyötyvät ne jotka lenkkeilevät maastossa usein ja kaipaavat vaihtelua polkuihin, maisemiin ja maastoihin jotta harrastaminen pysyy innostavana. Toiset arvostavat teknisiä polkuja, toiset kuumottavia alamäkia ja toiset puolestaan idyllisiä rantapolkuja. Joku taas haluaa suunnitella polkupitkiksen jossa olisi mahdollisimman paljon sujuvaa polkua juostavaksi. Gravel-pyöräilijät puolestaan haluavat suunnitella reittejä, joissa on sopiva annos asfalttia, soraa, pieniä metsäteitä ja helppoja polkuja.

Trailmap on suunniteltu näihin tarpeisiin, helpottamaan usein toistuvaa reittien suunnittelua. Jos taas mielessä on matka jonnekin kauemmaksi ja perillä aikaa yhteen lenkkiin josta haluaa kaiken irti niin useimmiten on parempi turvautua valmiiseen reittiin jonka joku muu on suunnitellut ja josta mieluiten on tarjolla kuvia tai videota reitin arviointia tukemaan. Trailmap-palvelua voi silloinkin käyttää valmiin reittijäljen muokkaamiseen tai useamman eri reittijäljen soveltamiseen.

Onhan näitä karttasovelluksia, mikä erottaa Trailmap-palvelun muista?

Erilaisia karttasovelluksia on lukemattomia, mutta vielä ei ole tullut vastaan sellaista joka täyttäisi sen tarpeen mihin Trailmap-palvelu syntyi: Laaja valikoima erilaisia karttoja ja erityinen "polkukartta" jossa kattavin valikoima polkuja, sekä polkujen teknisyys että maastonmuodot selkeästi kartalla kuvattuna helpottamassa polkujen valintaa reittisuunnittelussa ja reitin piirtämisessä apuna automaattinen polkuja pitkin reitittävä toiminto.

Moni käyttää teillä ja poluilla liikkumiseen Maanmittauslaitoksen (MML) Maastokarttaa hyödyntäviä sovelluksia. MML:n kartta-aineistot ovat monessa mielessä erinomaisia, mutta yksi mittava puute niissä on: tietoa poluista ei päivitetä systemaattisesti ja monin osin tieto kartalla on vuosikymmeniä vanhaa ja siten ennenkaikkea puutteellista, mutta myös virheellistä. Juuri tätä haastetta ratkomaan 2013 muodostui maastopyöräiijöiden OSM polkukartoitus-yhteisö, joka sittemmin laajeni kattamaan monien eri lajien harrastajia ympäri Suomen. Lue lisää hieman alempaa.

Tarpeita on kuitenkin monia ja siten hyvä että erilaisia karttasovelluksia hieman eri ominaisuuksin ja vahvuuksin on tarjolla. Trailmap-palvelun MTB-polkukarttoja on myös mahdollista hyödyntää joissakin älypuhelin-sovelluksissa.

Kuinka luotettava "polkukartta" on?

Trailmapin keskeisin kartta "MTB" ja "3D MTB" eli "polkukartat" pohjautuvat pääasiassa OSM-yhteisökarttaan, tukena Maanmittauslaitoksen kartta-aineistoja. OSM:ään on viimeisten vajaan 10 vuoden aikana kartoitettu ja luokiteltu harrastajien toimesta yli 23000km polkuja! Tämän talkootyön ansiosta OSM:stä löytää huiman määrän polkuja mitä ei löydy MML:n maastokartasta ja lisäksi nämä polut on useimmiten luokiteltu maastopyöräilyn ("MTB") ajamisen kannalta - luokittelu käytännössä kuvaa kuinka "tekninen" polku on eli onko siinä missä määrin juurien, kivien, kalliosteppien, kuoppien yms. kaltaisia haasteita - helpoin polku on sileätä "neulaspolkua" ja vaikeimmat sitten kivikkoa & juurakkoa. Polkujen luokittelu palvelee nimestään "MTB" huolimatta kaikkea lajeja joissa liikkujaa kiinnostaa kuinka sujuvaa liikkuminen polulla on.

Mikään kartta ei voi luvata absoluuttista tarkkuutta koskien polkujen ajantasaisuutta: niiden ajettavuus tai jopa olemassa olo. Siksi reittiä suunnitellessa on hyvä miettiä aina myös hieman varareittejä jos jokin polku ei olisikaan kuljettavissa tai ei niin mukava kuljettava mitä suunnitellessa sen odotti olevan.

Mitä palvelu tai sen kartat maksavat?

Trailmap-palvelu on harrastajilta harrastajille ja sen keskeiset toiminnot ovat maksuttomia. Se syntyi Tampereen seudun maastopyöräharrastajien toimesta osana laajempaa hanketta kartoittaa mahdollisimman laajasti alueen kaikki edes jotenkin pyöräilyyn kelpaavat polut. Lopputuloksena onkin syntynyt poikkeuksellisen kattava ja tarkka kuvaus alueen mahtavan laajasta polkuverkostosta ja polut on kuvattu kaikkien käyttöön OpenStreetMap-tietokantaan.

Trailmap-palvelu puolestaan kehitettiin helpottamaan OpenStreetMap-tietokannan hyödyntämistä lenkkien suunnittelussa, OpenStreetMap:in normaalit tarjolla olevat kartat kun eivät olleet kovinkaan käyttökelpoisia sellaisenaan.

Trailmap-palvelussa on myös maksullinen lisäpaketti, Plus-paketti, jonka avulla saat kaikki palvelun toiminnot käyttöösi. Lisäksi maksamalla tuet palvelun kehittämistä ja ylläpitoa - ensimmäinen kun vaatii paljon aikaa ja toinen puolestaan rahaa nykyään jo varsin mittavan palvelinkapasiteetin vuokraamiseen.

Onko valmiita reittejä tarjolla?

Trailmap-palvelu on tehty ennenkaikkea omien reittien suunnitteluun. Toki pohjana voi hyödyntää valmiita tai muiden jakamia reittejä, jonka pohjalta sitten suunnittelee oman reittinsä. Tai voi tarkastella valmista reittiä jotta saa kuvan minkälaisessa maastossa ja millaisilla poluilla se kulkee. Tällä hetkellä Trailmap-palvelu ei tarjoa suoraan kokoelmaa valmiita reittejä, mutta käyttäjät voivat jakaa toisilleen eri kanavissa Trailmapilla suunnittelemiaan reittejä ja uusia toimintoja reittien jakamiseen & hyödyntämiseen kehitetään koko ajan.

Huom. Trailmap-palvelun kautta jaettavat reitit eivät ole mitään ns. virallisia reittejä. Ts. käyttäjä on aina itse vastuussa kulkiessaan näitä reittejä pitkin ja vastaa mm. jokamiehenoikeuden noudattamisesta.

Uudet reitit olisi mukavia mutta en uskalla lähteä kun en osaa suunnistaa hyvin...

Suunnistamisen alkeistaidot ovat hyväksi kun lähtee metsään maastoon ja poluille jotka eivät ennestään ole tuttuja. Vähintäänkin pintapuolinen taito lukea karttaa. Perinteinen suunnistaminen paperikartalla ja kompassilla on kuitenkin paljon vaikeampi taito oppia kuin mitä nykyaikaisilla apuvälineillä jota yleensä Trailmapin kanssa käytetään: Kännykkä tai juoksukello / pyörätietokone paikannuksen, digitaalisen kartan ja reittijäljen kera edellyttää lähinnä vain samoja taitoja kuin vaikka Google Mapsin tai autonavigaattorin käyttäminen eli pitää osata seurata kartalle piirtyvää reittijälkeä hyödyntäen oman sijainnin ja etenemissuunnan kertovaa "sijaintipallukkaa".

Nykyaikaisten juoksukellojen ja polkupyörätietokoneiden avulla onkin häkellyttävän helppoa navigoida polkuja maastossa joka ei ole ennestään tuttua. Toki on hyvä hieman ottaa mukaan seikkailumieltä, mutta esim. reipasvauhtinen juoksu poluilla ilman jatkuvaa pysähtelyä suunnistamiseen on pienen harjoittelun jälkeen aika helppoa ja pyöräilykin hieman risteyksiin aina hidastaen. Esim. Garminin uusimpiin juoksukelloihin saa taustalle polkukartan ja sen päälle suunnittelemasi reittijäljen jota voi sitten seurata vauhdissakin sujuvasti.