mobiili

Mobiilikäyttö

2024-04-14

Trailmap-verkkosovellus toimii hyvin myös mobiililaitteiden verkkoselaimissa. Tableteissa tarjolla on lähes sama käyttöliittymä kuin tietokoneessa, mutta älypuhelimissa valikkojen ja ruutujen rakennetta on sovitettu ja yksinkertaistettu kännykkäkäyttöön sopivammaksi.

Jos Trailmap-verkkosovellusta käyttää usein mobiililaitteessa niin käytettävyyden kannalta se on paras asentaa omaksi ns. PWA-sovellukseksi laitteen kotinäyttöön. Isoin etu tästä on, että sovellus voi silloin käyttää kokonaan hyödyksi mobiilin rajallisen ruututilan kun verkkoselain ei vie turhaa tilaa ruudun ylä- ja alaosasta.

Huom. tämä on eri asia kuin "Trailmap Suomi" natiivi mobiilisovelluksen asentaminen Google tai Apple sovelluskaupasta! Tietoteknisin termein Trailmap-verkkosovellus on ns. Progressive Web Application (PWA), käytännössä se on sovelluskaupasta asennettavan natiivi mobiilisovelluksen tai tavallisen verkkoselaimen kautta käytettävän verkkosivun välimuoto.

Miksi kaksi eri Trailmap-sovellusta mobiililaitteisiin? Web-versio on helpompi ottaa käyttöön, siinä on kaikki toiminnot ja se on tarkoitettu käytettäväksi paikallaan ollessa: nappulat ja teksti ovat paikoin pieniä. Natiivisovellus on taas tarkoitettu käytettäväksi navigointiin ulkona: nappulat ovat isompia ja kartassa on toimintoja jotka hyödyllisiä navigointiin: kartan kääntö etenemissuunnan mukaan, näytön pakottaminen pysymään päällä, offline-kartat, lenkin nauhoitus jne. (nämä toiminnot puuttuvat web-versiosta).

Asentaminen kotisivulle

Androidissa kotinäytölle asentaminen tapahtuu avaamalla verkkoselaimella Trailmap-palvelu (https://web.trailmap.fi) ja sitten verkkoselaimen valikosta (Chromella kolme pistettä oikeassa yläkulmassa) valitsemalla "Asenna sovellus" ("Install app"). Avautuvassa dialogissa voi antaa halutessaan uuden nimen ehdotetun "Trailmap" tilalle.

Applen laitteissa verkkoselaimena voi olla joko Safari tai Chrome kun avaat Trailmap-palvelun. Kummassakin asennus aloitetaan painamalla selaimen "jaa" painiketta. Chromessa tämä painike on kuvaruudun ylälaidassa oikealla, samalla rivillä verkkosivun osoitteen kanssa. Safarissa puolestaan painike löytyy ruudun alalaidasta keskellä.

HUOM. kumpikin kuva Trailmap-sovelluksesta on hieman vanha, se ei vaikuta kuitenkaan asentamiseen.

Chrome "jako" painikeChrome "jako" painike

Safari "jako" painikeSafari "jako" painike

Verkkoselaimen jaa-painikkeella saa auki valikon jota pitää sitten selata alaspäin kunnes löytää lähes valikon pohjalta "Lisää kotinäyttöön" ("Add to Home Screen") valinnan. Valinnan jälkeen voi samalla tapaa kuin Androidissa halutessaan muokata nimeä.

Applen "lisää kotinäyttöön" valinta, tässä englanninkielinen versioApplen "lisää kotinäyttöön" valinta, tässä englanninkielinen versio

Asennetun sovelluksen käyttäminen

Tämän asennuksen jälkeen Trailmap-palvelu on käytettävissä omasta kotinäytön sovellus-ikonista ja se toimii teknisesti paremmin. Yksi merkittävä etu on, että sovellus täyttää koko ruudun kun tilaa ei ole viemässä verkkoselaimet valikot ja käyttöliittymä-elementit.

Kotinäyttöön asennettu verkkosovellus käyttää koko ruudun hyväkseenKotinäyttöön asennettu verkkosovellus käyttää koko ruudun hyväkseen

Kun sovelluksen avaa ensimmäisen kerran se vaatii uudestaan kirjautumisen vaikka olisit jo aiemmin kirjautunut mobiilin verkkoselaimella sisään. Samoin jos olet kirjautunut Googlen avulla niin kirjautuminen saattaa vaatia uudestaan Googleenkin kirjautumista. Applen jotkut iOS-versiot saattavat myös kiukutella niin, että näppäimistö ei tule näkyviin jolloin tekstin kirjoittaminen (esim. salasana kirjautumisessa) on mahdotonta. Tähän auttaa yleensä laitteen sammuttaminen ja käynnistäminen uudelleen jolloin ongelma poistuu.