reitit

Reitin jakaminen

2024-09-19

Trailmapin "Jaa"-toiminto mahdollistaa reitin tai reittijäljen jakamisen muille niin, että he näkevät ns. jakolinkin esikatselukuvasta (toimii mm. Facebook & Whatsapp) reitin yleiskuvan tasolla ja kun he klikkaavat jakolinkkiä niin reitti avautuu joko Trailmapin web-versioon tai kännykässä suoraan Trailmapin mobiilisovellukseen (jos se on asennettu).

Jaetun reitin voi heti helposti navigoida, tallentaa GPX-tiedostona tai web-versiossa myös muokata reittiä. Käyttäjän ei tarvitse asentaa mitään, kirjautua sisään tai ostaa maksullista pakettia voidakseen näin hyödyntää reittiä - mm. näistä syistä Trailmapin jakotoiminto on varsin mukava käyttäjien kannalta ja paljon helpompi käyttää kuin monesti etenkin Some-kanavissa jaetut näytönkaappaukset reiteistä,joista on usein hankala saada selvää missä reitti kulkee, eikä niitä voi navigoida suoraan.

Esikatselukuva Whatsapp-sovelluksessaEsikatselukuva Whatsapp-sovelluksessa

Reitin tai reittijäljen jakamiseen liittyy muutama yksityiskohta ja niksi, jotka on hyvä ymmärtää. Osin nämä samat asiat koskevat muitakin reittisuunnittelu-sovelluksia, mutta sovelluskohtaisia erojakin on.

Mitä voi jakaa?

Trailmap sallii sekä reitin että reittijäljen jakamisen. Lopullisen käyttäjän (eli se kelle jakolinkki lähetetään) kannalta ero on siinä, että reittiä voi suoraan muokata, mutta reittijälki tarvitsee ensiksi osata muuntaa reitiksi, jotta sitä voi muokata. Eroa on myös siinä miten alkuperäisen lähteen (reitti tai reittijälki) päivitykset näkyvät lopulliselle käyttäjälle.

Lyhyesti ensin käsitteet:

1. Reitti = piirretty reitti, jota voidaan Trailmapissa muokata vapaasti. Reitti koostuu reittipisteistä ja niiden välisistä Trailmapin reitittämistä osuuksista.
  2. Reittijälki = GPX-tiedosto, KML-tiedosto tai Strava aktiviteetti, jossa on "jälki" on tyypillisesti satoja tai jopa tuhansia koordinaatteja, jotka muodostavat jäljen. Sellaisenaan sitä ei voi muokata, mutta Trailmap osaa muuntaa sen muokattavaksi reitiksi.

Mitä eri tapoja on jakaa?

Seuraavassa kuvataan 2 eri tapaa jakaa ja niihin liittyvät eroavaisuudet:

1. Reitin jakaminen: Piirrä uusi tai valitse "jaa reitti"-toiminto aiemmin piirretyn reitin "..."-valikosta joko reittikirjasto- tai reittiesittely-sivulla. "Jaa reitti"-painikkeella saat jakolinkin eli web-osoitteen, jonka voit jakaa muille. Jakolinkki on sama web-osoite kuin selaimessa kun olet reittiesittely-sivulla: "jaa reitti"-painiketta kannattaa kuitenkin käyttää, jotta saat luotua esikatselukuvan jakolinkille.

Kun jaat reitin niin jakolinkin klikkaaminen näyttää käyttäjille aina uusimman version reitistäsi. Eli jos muokkaat reittiä jakamisen jälkeen niin käyttäjät näkevät uuden version. Jos poistat pysyvästi Trailmapin tietokannasta reittisi, niin käyttäjät eivät näe jakolinkin avulla enää mitään. Jakolinkki on siis "elävä" ("live") linkki. Tämä sama ei kuitenkaan koske esikatselukuvaa, koska mm. Facebook ja Whatsapp ei päivitä automaattisesti esikatselukuvaa. Mutta kun painat "jaa reitti" painiketta Trailmapissa niin saat sellaisen muodon jakolinkille, joka tarvittaessa ohjaa myös esikatselukuvan päivitykseen (siksi jakolinkissa saattaa olla "?key=xxxx" loppuosa).

1. Reittijäljen jakaminen: Avaa Trailmapin kartalle reittijälki joko GPX- tai KML-tiedostosta, Strava-aktiviteetti tai "Omat jäljet" listaltasi reittijälki. Klikkaa sitten reittijälkeä ruudulla ja valitse valikosta "Jaa jälki". Jos avasit reittijäljen tiedostosta tai se on Strava-aktiviteetti niin se tallennetaan "Omat jäljet" listallesi ennen jakamista.

Jaettua (ja sen myötä tallennettua) reittijälkeä ei voi enää muokata luomisen jälkeen, mutta sen voi kyllä poistaa Trailmapin tietokannasta. Poiston yhteydessä Trailmap antaa vaihtoehdot "poista jälki ja jako" tai "poista jälki" - näistä ensimmäinen tarkoittaa sitä, että jakolinkki ei toimi enää reittijäljen poiston jälkeen, kun taas "poista jälki" poistaa reittijäljen omalta listaltasi, mutta jakolinkki edelleen toimii normaalisti - tosin reitin omistajasta ei enää näy tietoa reittijäljen esittelysivulla joka aukeaa jakolinkistä.

Yhteenveto: Kun mietit jakaako reitti vai reittijälki, pohdi seuraavia asioita: