kartta

Strava & Trailmap

2024-06-11

Stravasta (https://strava.com ja mobiilaitteiden sovelluskaupoissa "Strava") on vuosien saatossa tullut yksi maailman suosituimmista, jollei suosituin, globaali urheilusovellus ja liikunnan sosiaalinen media. Stravalla voi hoitaa useamman lenkkeihin ja reitteihin liittyvän tarpeen:

1. Päiväkirja: Kirjanpito omista lenkeistä ja ulkoiluista. Stravasta löydät myös henkilökohtaisen lämpökartan, jolla on helppo visualisoida kartalle omat lenkit & reitit.

2. Kuntoilun analyysi: Stravassa on useita toimintoja, joilla saa yhteenvetoja ja analyysia omasta kuntoilusta. Lisäksi on paljon sovelluksia, jotka saa liitettyä Stravaan ja tarjoavat vielä syvempää analyysia: suosituimpia näistä lienee intervals.icu -verkkosivu.

3. Omien lenkkien jakaminen: Stravan avulla omat lenkit (kuvien kera) on helppo jakaa kavereille, tutuille ja tuntemattomillekin. He voivat seurata suoraan Stravassa sinua tai sitten voit jakaa valikoiden Stravaan tallennettuja lenkkejä jonkin muun SoMe-kanavan kautta, esim. Facebookin.

4. Reittisuunnittelu ml. reitti-ideat muilta: Stravassa voi seurata muita, niin tuttuja kuin tuntemattomia (jolleivat ole erikseen piilottaneet profiiliaan tai määrittäneet, että sitä voi seurata vain lähettämällä "kaverikutsun"). Tässä suhteessa Strava on hieman kuten Twitter eli yleensä ei lähetellä "kaverikutsuja" vaan kuka tahansa voi seurata julkisia Strava-profiileja. Muiden lenkeistä voi sitten poimia mm. reitti-ideoita. Stravassa on omakin reittisuunnittelu-toiminto, jossa on tietyt vahvuudet, mutta se toimii yleisesti ottaen parhaiten maantiellä tai jos ei ole parempaa polkukarttaa käytössä (kuin Trailmap Suomessa tai Komoot ulkomailla). Stravan vahvuus on lämpökartta, jonka avulla näkee mitä teitä & polkuja pitkin muut Stravan käyttäjät ovat liikkuneet.

5. Lukemattomia "lisäkkeitä" eli sovelluksia eri tarpeisiin: Esim. tiilenmetsästys on monen fillaristin harrastus, jonka avulla tulee motivaatio lähteä uusiin maisemiin ja aiempaa kauemmaksi ajamaan (Veloviewer tiilet). Tiilenmetsästys toimii liittymällä Stravaan ja hakemalla sieltä kaikki aiemmat lenkkisi, jotta se voi näyttää kartalla mitkä "tiilet" olet kerännyt.

Strava on laiteriippumaton ja useimmat urheilukellot, pyörätietokoneet ja sovellukset saa liitettyä Stravaan niin, että kaikki uudet lenkit siirtyvät sinne automaattisesti. Näin voit esim. nauhoittaa pyörälenkkisi Garminilla ja juoksulenkit Suunnolla ja kaikki lenkkisi löytyvät kootusti Stravasta. Ja jos vaihdat Suuntosi Polariin niin kaikki jatkuu edelleen saumattomasti kun kaikki lenkkisi vuosien varrelta on edelleen kootusti Stravassa. Tämä yksi keskeisimpiä syitä käyttää Stravaa laitevalmistajien omien sovellusten / palveluiden sijaan.

Stravassa on varsin laajat maksuttomat toiminnot ("free tier") ja vuositilauksella saa sitten kaikki toiminnot käyttöönsä.

Trailmap ja Strava

Trailmapin saa myös liitettyä Stravaan ja nämä kaksi sovellusta täydentävät toisiaan monin tavoin:

1. Strava-aktiviteetit (eli "lenkit") saa näkymään Trailmapin kartoilla. Näin on helppo vaikkapa katsoa missä kuljettiin porukkalenkillä jossa mentiin sinulle uusilla reiteillä. Trailmapin kartalla näet paljon tarkemmin missä reitti kulki kuin Stravan omilla kartoilla, jotka ovat varsin suurpiirteisiä, eivätkä kovin hyvin kerro eri teiden saatikka polkujen piirteitä. Trailmapin kartalla saat myös yhden tai useamman vuosineljänneksen Strava-aktiviteetit - näitä voi sitten käyttää pohjana uusien lenkkien ideointiin.

Stravan aktiviteetteja Trailmap-sovelluksessaStravan aktiviteetteja Trailmap-sovelluksessa

1. Trailmapin kartalle avattuja Strava-aktiviteetteja voi käyttää monin eri tavoin: Navigoida niitä Trailmap-mobiilisovelluksen avulla, jakaa niitä Trailmapin "Jaa"-toiminnoilla muille ihmisille Trailmap-linkkeinä, lähettää reittijälki Garminiin, tallentaa GPX-tiedostona tai tallentaa reittijälki Trailmapin omaan reittijälki-kirjastoon. Strava-aktiviteetteja voi käyttää myös omien reittien pohjana: valita aiemmista lenkeistä parhaita pätkiä tai piirtää oma reitti kulkemaan sellaisia teitä ja polkuja pitkin joilla ei ole tullut aiemmin vielä poikettua.

2. Trailmappiin saa Stravan globaalin lajikohtaisen lämpökartan kerroskarttana, jolloin sitä voi käyttää sekä navigoinnin että reittisuunnitelun tukena. Peruslaatuisen lämpökartan löytää kerroskartoista valmiina, korkealaatuinen lämpökartta vaatii Trailmapin Plus-tilauksen ja lämpökartan määrittelyn "omat kartat" -toiminnolla (ohjeet).

Stravan korkealaatuinen lämpökartta eli "heatmap"Stravan korkealaatuinen lämpökartta eli "heatmap"