kartoitus

Ohjeet polkujen lisäämiseksi OSM:ään

2023-11-09

Jos et ole jo lukenut pohjalle yleiskuvausta OpenStreetMap-kartoituksesta niin lue ensin tämä artikkeli. Tämä kirjoitus on puolestaan jatkoa sille, kuvaten yksityiskohtaisemmin askel-askeleelta polkujen lisäämisen ja niiden muokkaamisen OSM-tietokantaan.

Kirjoitus on melkoisen pitkä koska jokainen tarvittava askel on kuvattu yksityiskohtaisesti jotta lukijan ei tarvitsisi arvailla tai turvautua muihin ohjeisiin. Askeleet sinänsä ovat kuitenkin suhteellisen yksinkertaisia ja aikaa on hyvä varata ensimmäisellä kerralla 30 - 90min riippuen siitä miten aihepiiri (kartat, gps jne.) on jo ennestään tuttua. Kun ensimmäisen kerran opiskelu ja harjoittelu on saatu suoritettua niin varsinaiset kartoitusrupeamat ovat tyypillisesti vain muutaman minuutin mittaisia.

OpenStreetMap-kartoituksen opiskelu on helpointa niin että samalla kun lukee tätä artikkelia niin harjoittelee muokkausta OSM:n karttaeditorilla. Muokkauksia voi tehdä täysin vapaasti ja turvallisesti harjoittelumielessä kunhan ei mene erikseen tallentamaan mitään. Ennen tallennusta OSM kysyy kyllä selvästi "haluatko varmasti tallentaa nämä muutokset" joten vahinkoa ei kyllä helposti pääse sattumaan.

Tämä artikkeli on alunperin tehty maastopyöräilijän näkövinkkelistä. Työnkulku on kuitenkin aivan sama polkujuoksijalle tai vaikkapa retkeilijälle. On kuitenkin ennen polkujen luokittelua hyvä lukea tämä kirjoitus jossa kuvataan polkujen luokittelua jalan liikkuvan näkökulmasta.

Tee nämä valmistelut ennen kartoituksen aloittamista

Seuraavat työvaiheet tarvitsee tehdä vain kerran jotta pääsee aloittamaan kartoitustalkoisiin osallistumisen.

Luo käyttäjätili Openstreetmap.org karttapalveluun:

1. Avaa verkkoselaimella https://www.openstreetmap.org
  2. Valitse verkkosivun oikeasta yläkulmasta "Sign Up"
  3. Täytä käyttäjätiliä varten tiedot ja valitse "Sign Up" alta
  4. Saat sähköpostiin varmistuksen ja kun olet toiminut sen ohjeiden mukaan niin sinulla on käyttäjätili luotuna OSM-palveluun
  5. Kirjaudu sisään samalle OSM-sivulle https://www.openstreetmap.org, jollei se jo tapahtunut automaattisesti

Sivun oikean yläkulman käyttäjätilin-luontiin "Sign Up" nappulaSivun oikean yläkulman käyttäjätilin-luontiin "Sign Up" nappula

Strava-palvelun käyttö yksinkertaistaa myöhemmin kuvattua työnkulkua kartoituksessa, mutta ei ole mitenkään välttämätöntä. Moni maastopyöräilyn tai polkujuoksun harrastaja omaa Strava-käyttäjätilin jo ennestään, koska sen kautta on helppo mm. nähdä missä kaverit ovat ajaneet ja oppia sitäkin kautta uusia polkuja & reittejä. Stravan käytön voi aloittaa https://www.strava.com kautta kirjautumalla.

Garmin, Suunto, Polar tai älypuhelin sopivalla sovelluksella (Strava, OruxMaps jne.) mahdollistaa ajoreitin GPS-jäljen tallentamisen. Ainakin Garmin ja Suunto -verkkopalveluissa voi asettaa päälle myös automaattisen harjoitusten / ajojen siirron Strava-palveluun, josta ne ovat sitten saatavilla Strava-pohjaiseen työnkulkuun.

Jokaisen lenkin jälkeen tarkista ovatko polut jo OSM:ssä ja luokiteltu

Jokaisen lenkin jälkeen on helppo Trailmap-palvelusta katsoa mitä polkuja tuli ajettua ja ennen kaikkea ovatko ne jo OSM-karttamateriaalissa merkittynä ja onko niillä myös asianmukainen luokitus eli mtb:scale -tägi. Jos huomaat puutteita niin ne on helppo samantien sitten merkitä / korjata OSM-karttamateriaaliin kun oma lenkki on vielä tuoreessa muistissa.

Ajon jälkeen OSM-karttamateriaalin ajanmukaisuuden ja kattavuuden tarkistaminen:

1. Avaa verkkoselaimella Trailmap-sovellus: https://trailmap.fi/.
  2. Avaa ajamasi reittijälki sovellukseen. Tämän voi tehdä joko Stravan kautta tai lataamalla GPX-jäljen (tiedostoformaatti GPS-jäljille) suoraan tietokoneelta / laitteesta.
  1. Nyt voit tarkastella, onko ajamasi reitin koko matkalta polut merkitty ja onko ne värikoodattu oikein (eli onko niillä ylipäätään mtb:scale -tägiä ja jos on, niin onko tägi oikea kuvastamaan polun vaativuutta). Tarkastamista helpottaa Trailmap-sovelluksen yläreunan "Hide"-nappulan käyttö, jolla saat reittiviivan himmeämmäksi (ja toisella painalluksella palautettua ennalleen), jolloin alla oleva kartta näkyy paremmin.
  2. Jos huomaat puutteita, katso alta miten OSM-karttamateriaalia voi täydentää tai korjata.

Harkinta ennen OSM-karttamateriaalin täydentämistä tai muokkaamista

Ennen OSM-karttamateriaalin täydentämistä tai muokkaamista pohdi pieni hetki mitä olet tekemässä ja onko sinulla riittävät perusteet tehdä suunnittelemasi lisäykset tai muutokset. Pieni harkinta on hyväksi, jotta yhteisöllisen karttamateriaalin laatu säilyy hyvänä eikä talkootyö johda tilanteeseen, jossa yhden tekemät muutokset toinen käyttäjä pian korjaa toiseen suuntaan jne.

Ennen kuin aloitat ensimmäistä kertaa uusien polkujen lisäämisen tai polkujen muokkaamisen niin on hyvä itselle tutulla alueella katsoa miten OSM:ssä jo olevat polut on kuvattu eli miten ne on piirretty, miten ne liittyvät toisiinsa ja mitä tägejä niissä on. Kannattaa katsoa ainakin 5-10 eri polkua jotta saa hyvän kuvan tyypillisistä tavoista kuvata polkuja. Muilta kopiointi on helpoin tapa oppia OSM:n oikea käyttö.

Olet lisäämässä puuttuvaa polkua:

Olet lisäämässä puuttuvaa mtb:scale -tägiä tai muita tarvittavia tägejä:

Olet muokkaamassa jo olevaa polkua tai sen mtb:scalea tai muita tägejä:

Täydennä tai muokkaa OSM-karttamateriaalia

OSM-karttamateriaalia voi täydentää ja muokata monilla eri työkaluilla. Alla on kuvattu eräs yksinkertaisimmista tavoista, olkoonkin että tehokäyttäjälle se ei välttämättä ole tehokkain tapa silloin, kun tehdään paljon muokkauksia ja lisäyksiä OSM-karttamateriaaliin. Tehokäyttäjän kannattaa harkita esimerkiksi JOSM-editoriin tutustumista.

Avaa OSM-karttaeditori suoraan Trailmap-sovelluksesta (helpoin ja nopein tapa):

1. Avaa ylempänä olevien ohjeiden ("Ajon jälkeen OSM-karttamateriaalin ajanmukaisuuden ja kattavuuden tarkistaminen") mukaisesti reittijälki Trailmap-sovellukseen.
  2. Voit jo valmiiksi kohdistaa kartan kohtaan missä haluat OSM-karttamateriaalia täydentää ja muokata, sekä zoomata kartan tarkkuudelle jossa näet jäljen tarkasti.
  3. Ensimmäisellä käyttökerralla mene Käyttäjän Asetuksiin (kun olet kirjautunut sisään, kasvojen-kuva painike) ja laita sieltä päälle "OSM kartoittaja" toiminto.
  4. Avaa Trailmap-sovelluksessa OSM-kartoitus sivu ylävalikosta tai kännykässä alavalikon "..."-valikosta.
  5. Valitse sivulta "Avaa iD-editori" ja OSM-karttaeditori avautuu selaimeen suoraan samaan kohtaan ja samalle zoom-tasolle kun Trailmap-sovelluksessa. Lisäksi reittijälki on myös nähtävissä OSM-karttaeditorissa helpottaen OSM-data täydentämistä tai muokkaamista. Huom. Jos et olet aiemmin vielä käynyt OSM-karttaeditorissa niin se saattaa kysyä käyttäjätiliäsi ja salasanaasi ennen kuin se avautuu: syötä ne ja voit valita myös "remember me" nopeuttaaksesi seuraavan kerran avautumista.

TAI

Avaa OSM-karttaeditori verkkoselaimessa:

1. Talleta ylempänä olevien ohjeiden mukaisesti GPS-reittijälkesi GPX-tiedostoformaattiin.
  2. Avaa verkkoselaimella https://www.openstreetmap.org.
  3. Valitse vasemmasta yläkulmasta "Edit"-nappulan alta "Edit with iD".
  4. Kirjaudu avautuvasta sivusta sisään OSM-käyttäjätilillesi, jos se ei tapahdu automaattisesti.
  5. Näyttö avautuu OSM-editorin "iD"-editointitilaan, jossa oletuksena näkyy satelliittikuva karttapohjana.
  6. Jos haluat, niin vaihda karttapohja johonkin muuhun, esimerkiksi OpenStreetMap Standard -pohjaan: Sivun oikean laidan työkalupalkista valitse "Background settings" tai avaa se suoraan painamalla "B"-näppäintä näppäimistöltä. Valitse Backgrounds-valikosta haluamasi karttapohja ja sulje valikko.
  7. Drag-n-Drop:paa Macin Finderillä tai Windows File Explorerilla aiemmin tallettamasi GPX-tiedosto verkkoselaimessa auki olevan karttapohjan päälle: GPS-reitti tulee kartalle näkyviin punaisella viivalla. Voit samalla tavalla näyttää useammankin eri GPS-reitin samanaikaisesti.
  8. GPS-reittijälki kartalla auttaa sinua piirtämään uudet polut, jotka haluat lisätä, tai valitsemaan ne polut, joiden tägejä haluat muokata.

Kun OSM-karttaeditori on nyt auki niin voit lisätä tai muokata polkuja ja niiden tietoja seuraavien ohjeiden avulla:

Lisää polku:

1. Valitse kartan ylälaidasta "Line" tai paina näppäimistöltä "2", minkä jälkeen voit aloittaa polun piirtämisen.
  2. Valitse polun alkupiste huolella (ensimmäinen hiiren kohdistimen napsautus merkitsee alkupisteen): Yleensä polut alkavat toisilta poluilta, teiltä tai muilta urilta. Kun valitset alkupisteen niin että kohdistimen alla on tuo toinen polku / ura "esivalittuna" (sen ympärillä punainen ääriviiva kun kohdistin sen päällä, ilman että vielä olet painanut hiiren nappulaa), alkaa piirtämäsi uusi polku tästä urasta, mikä on tärkeää sovellusten reititystoiminnoille.
  3. Alkupisteen asettamisen jälkeen pystyt hiiren avulla piirtämään polun kartalle, käyttäen apuna GPS-reittijälkeä, jonka olit aiemmin drag-n-drop-toiminnolla tuonut karttapohjalle.
  4. Enter-näppäimellä voit päättää polun piirtämisen. Kuten alkupisteen valinta, myös loppupisteen valinta tulee tehdä huolella jos polku yhdistyy toiseen polkuun, tiehen tai muuhun uraan.
  5. Undo-toiminnolla (kartan ylälaidassa ikoni tai näppäimistöltä) voit korjata polun linjoja, jos et saanut niitä heti kohdalleen, tai jopa poistaa koko polun halutessasi aloittaa uudelleen.
  6. Kun olet päättänyt polun piirtämisen Enter-näppäimellä, polku jää vilkkumaan ruudulla. Seuraavaksi sinun pitää muokata ruudun vasemmassa laidassa olevat tägit sopiviksi, katso alta siihen ohje.

id-editorin nappulat kartan ylälaidassaid-editorin nappulat kartan ylälaidassa

Muokkaa polun tägejä:

1. Jos et ollut itse piirtänyt polkua yllä olevien ohjeiden mukaisesti, valitse jo olemassa oleva polku klikkaamalla sitä hiiren kohdistimella kunnes se vilkkuu hitaasti.

2. Ruudun vasemmassa laidassa on nyt nähtävissä kaikki polkuun liitetyt tägit. Tämä on OSM:in tapa kuvata minkälaisesta polusta tai urasta on kyse. Mahdollisia tägejä on hyvin suuri määrä, mutta polkujen muokkaukseen tarvitsee niitä osata vain muutama tärkein. Helpoiten tägejä oppii, kun valitsee hyvin tuntemiaan polkuja ja muita uria ja katsoo mitä tägejä niihin on liitetty.

Huom. ruudun vasemman laidan listalla on tägit tavallaan kahteen kertaan: ensin yläosassa tärkeimmät tägit omina kenttinään esim. "Width" ja sitten alempana "Tags"-lista näyttää kaikki tägit jotka elementille annettu eli jos Width-kenttään on syötetty ylempänä jotain niin se näkyy myös "Tags"-listalla. Samoin polun tyyppi eli esim. ylempänä valittu "Path" näkyy alempana "highway=path".

3. Tyypillinen pieni metsäpolku on tyypiltään (ns "feature type") "Path". Jos olet tehnyt uuden polun niin valitse vasemmalta ensin "Path features" ja sen alta "Path".

4. Muita yleisempiä uran tyyppejä ja tägejä voi katsoa täältä: Polkumerkintöjen määritelmiä.

5. Allowed Access: kannattaa varmistaa että "yes" kohdat vastaavat sitä mihin polku on tarkoitettu.

6. Avaa alimpana oleva "All tags", jos se ei ole jo valmiiksi auki. Sen alla pitäisi olla polun tapauksessa jo valmiiksi tägi "highway = path". Lisää siihen "+"-nappulalla uusi tägi, jos polulla ei ole jo ennestään "mtb:scale" -tägiä. Kirjoita tai valitse alasvetovalikosta mtb:scale. Sen jälkeen valitse tägin arvoksi 0-6 asteikolta polun maastoajoon soveltuvuutta kuvaava numero. Katso opastusta arvoista täältä >.

7. mtb:scale tägin lisäksi erityisen arvokas on polun leveys (width) joka ilmoitetaan metreissä, desimaalipilkkuna piste eli 1,5 metriä leveä polku on täginä "width=1.5". Tägin lisääminen käy kuten kohdassa 6. on yllä kuvattu.

iD-editorin kartan vasemman laidan kuvaus karttaelementistä kun se on kartalle juuri piirretty tai hiirellä valittu kartalla jo ollut elementtiiD-editorin kartan vasemman laidan kuvaus karttaelementistä kun se on kartalle juuri piirretty tai hiirellä valittu kartalla jo ollut elementti

Muokkaa polkua esim. jakamalla se osiin jotta voit merkata eri tägit osille

1. Joskus tarvitsee muokata jo piirrettyä polkua, yleisin tarve on jakaa pitkä polku osiin jotta osille voi merkitä eri mtb:scale tägit vaihtelevan teknisyyden mukaan tai vaikkapa märälle osuudelle surface=mud tägi.
  2. Valitse ensin hiiren vasemmalla painikkeella polku jota haluat muokata. Valitun polun viiva muuttaa paksummaksi, se alkaa "sykkiä" ja sen pisteet (nodes / points) tulevat näkyviin.
  3. Valitse nyt hiiren vasemmalla painikkeella sopiva piste ja kun se on valittu ("sykkii"), niin voit hiiren oikealla painikkeella saada näkyviin valikon josta saksilla voit katkaista polun tästä pisteestä: näin polku jakaantuu kahteen osaan jotka ovat edelleen kiinni toisissaan jotta reititys onnistuu, mutta molemmille osille voi antaa erikseen tägit.
  4. Valitse hiiren vasemmalla painikkeella toinen polun puoliskoista jotta voit muokata sen tägejä.
  5. Joskus polkujen risteyksissä on tarpeen tehdä monimutkaisempia muokkauksia: jaetaan toinen risteävistä poluista osiin, mutta toinen saa olla kokonaisena. Näissä valitaan ensin piste ja sen jälkeen SHIFT-nappula pohjassa valitaan toinen poluista, jonka jälkeen hiiren oikealla painikkeella saa erilaisen valikon josta löytyy monenlaisia tapoja muokata valittua polkua ja pistettä sen osana. Helpoiten eri valinnat oppii kun vain kokeilee niitä ja editorin oikean yläkulman "Undo"-painikkeella peruuttaa takaisin tehdyt muutokset jotta voi kokeilla uusia tapoja. Mikään muutoksista ei mene OSM-tietokantaan ennen kuin vasta alla olevien ohjeiden mukaisesta tallennetaan lisäykset ja muutokset eli kokeilu on täysin turvallista ilman tallentamista.

Polkujen risteys valittu ja hiiren oikealla painikkeella avattu valikko jolla voi muokata polkujen yhteistä pistettä.Polkujen risteys valittu ja hiiren oikealla painikkeella avattu valikko jolla voi muokata polkujen yhteistä pistettä.

Tallenna tekemäsi lisäykset ja muutokset:

1. Kun olet lisännyt kaikki polut ja tägit tai tehnyt muokkaukset, sinun pitää vielä tallentaa muutoksesi OSM:iin: valitse kartan yläpuolelta keskeltä "Save" ja sen jälkeen täytä ruudun vasemman laidan "Changeset comment" kenttään lyhyt kuvaus tekemistäsi muutoksista tai lisäyksistä.
  2. Tarkista vielä vasemmasta laidasta alempaa XXX Changes otsikon alta kaikki tekemäsi lisäykset ja muutokset, joita olet tallentamassa.
  3. Tarkistuksen jälkeen paina "Upload" nappulaa hieman comment-kentän alapuolelta, jolloin muutoksesi tallentuvat OSM:in tietokantaan.
  4. Huomioi, että OSM-karttamateriaali täydentyy moneen sovellukseen ml.  Trailmap-verkkosovellus viiveellä: kyseiset sovellukset hakevat OSM-tietokannasta joka yö päivityksen, jolloin seuraavasta aamusta lähtien kartassa näkyvät edellisen päivän muokkaukset ja lisäykset.

Kartan oikean yläkulman Save-painikkeessa näkyy samalla montako eri lisäystä tai muutosta olet tehnyt. Undo-painikkeella voi puolestaan kumota tekemään lisäyksiä ja muutoksia, erityisen käyttökelpoinen kun harjoittelee editorin käyttöäKartan oikean yläkulman Save-painikkeessa näkyy samalla montako eri lisäystä tai muutosta olet tehnyt. Undo-painikkeella voi puolestaan kumota tekemään lisäyksiä ja muutoksia, erityisen käyttökelpoinen kun harjoittelee editorin käyttöä

Kun olet painanut Save-painiketta niin nyt on se hetki jolloin kannattaa hetki taas harkita ja tarkastaa että listalla "Changes"-kohdan alla on todellakin ne muutokset mitä haluat tallentaa OSM-tietokantaanKun olet painanut Save-painiketta niin nyt on se hetki jolloin kannattaa hetki taas harkita ja tarkastaa että listalla "Changes"-kohdan alla on todellakin ne muutokset mitä haluat tallentaa OSM-tietokantaan

Onnittelut! Olet liittynyt OSM-kartoittajien yhteisöön rakentamaan parasta mahdollista polkukarttaa muille harrastajille ja luonnossa liikkujille.