logo
STÖD

rutter

Dela en rutt

Markus
2026-07-12
Maskinöversättning

I Trailmap kan du dela dina rutter med andra på två olika sätt, och det är bra att förstå skillnaden mellan dem. Delningslänken är ett riktat sätt: du delar ruttens webbadress med de människor du väljer eller på sociala medier, och länken fungerar både för en rutt och för ett spår. Publicering för i sin tur in rutten som en del av tjänsten Reittikones offentliga ruttbibliotek, där vem som helst kan hitta och bläddra i den. Obs. bara en rutt kan publiceras. Dessa utesluter inte varandra: samma rutt kan både delas som länk och publiceras i Reittikone.

I det följande går vi igenom båda sätten närmare.

Dela med delningslänk

Trailmaps "Jaa" (Dela)-funktion gör det möjligt att dela en rutt eller ett spår med andra så att de ur den s.k. delningslänkens förhandsvisningsbild (fungerar bl.a. i Facebook & Whatsapp) ser rutten på översiktsnivå, och när de klickar på delningslänken öppnas rutten antingen i Trailmaps webbversion eller i mobilen direkt i Trailmaps mobilapp (om den är installerad).

Den delade rutten kan man genast enkelt navigera, spara som GPX-fil eller i webbversionen även redigera. Användaren behöver inte installera något, logga in eller köpa ett avgiftsbelagt paket för att kunna utnyttja rutten på det här sättet — bl.a. av dessa orsaker är Trailmaps delningsfunktion rätt trevlig ur användarnas synvinkel och mycket lättare att använda än de skärmdumpar av rutter som ofta delas särskilt i sociala medier, där det ofta är svårt att få klarhet i var rutten går, och som inte kan navigeras direkt.

Esikatselukuva Whatsapp-sovelluksessaEsikatselukuva Whatsapp-sovelluksessa

Till delningen av en rutt eller ett spår hör ett par detaljer och knep som är bra att förstå. Delvis gäller samma saker även andra ruttplaneringsappar, men det finns också appspecifika skillnader.

Vad kan delas?

Trailmap tillåter delning av både rutt och spår. Ur slutanvändarens synvinkel (dvs. den som delningslänken skickas till) är skillnaden att en rutt kan redigeras direkt, medan ett spår först måste kunna omvandlas till en rutt för att kunna redigeras. Det finns skillnad också i hur uppdateringar av den ursprungliga källan (rutten eller spåret) syns för slutanvändaren.

Kort först begreppen:

  1. Rutt = en ritad rutt, som fritt kan redigeras i Trailmap. Rutten består av ruttpunkter och de avsnitt mellan dem som Trailmap beräknat.
  2. Spår = en GPX-fil, KML-fil eller Strava-aktivitet, där "spåret" typiskt har hundratals eller till och med tusentals koordinater som bildar spåret. Som sådant kan det inte redigeras, men Trailmap kan omvandla det till en redigerbar rutt.

Hur delas en rutt och ett spår?

I det följande beskrivs delning av en rutt och ett spår med delningslänk samt skillnaderna som hör till dem:

  1. Dela en rutt: Rita en ny eller välj funktionen "jaa reitti" (dela rutt) i "..."-menyn för en tidigare ritad rutt, antingen på ruttbiblioteks- eller ruttpresentationssidan. Med knappen "Jaa reitti" får du en delningslänk, dvs. en webbadress, som du kan dela med andra. Delningslänken är samma webbadress som i webbläsaren när du är på ruttpresentationssidan: det lönar sig dock att använda knappen "jaa reitti", för att du ska få en förhandsvisningsbild skapad för delningslänken.

När du delar rutten visar ett klick på delningslänken alltid användarna den nyaste versionen av din rutt. Dvs. om du redigerar rutten efter delningen ser användarna den nya versionen. Om du permanent raderar din rutt ur Trailmaps databas ser användarna inte längre något via delningslänken. Delningslänken är alltså en "levande" ("live") länk. Detta samma gäller dock inte förhandsvisningsbilden, eftersom bl.a. Facebook och Whatsapp inte uppdaterar förhandsvisningsbilden automatiskt. Men när du trycker på knappen "jaa reitti" i Trailmap får du en sådan form på delningslänken som vid behov också styr uppdateringen av förhandsvisningsbilden (därför kan delningslänken ha ändelsen "?key=xxxx").

  1. Dela ett spår: Öppna ett spår på Trailmaps karta antingen från en GPX- eller KML-fil, en Strava-aktivitet eller ett spår från din lista "Omat jäljet" (Egna spår). Klicka sedan på spåret på skärmen och välj "Jaa jälki" (Dela spåret) i menyn. Om du öppnade spåret från en fil eller om det är en Strava-aktivitet sparas det i din lista "Omat jäljet" före delningen.

Ett delat (och därmed sparat) spår kan inte längre redigeras efter att det skapats, men det kan nog raderas ur Trailmaps databas. I samband med raderingen ger Trailmap alternativen "poista jälki ja jako" (radera spåret och delningen) eller "poista jälki" (radera spåret) — det första av dessa betyder att delningslänken inte längre fungerar efter att spåret raderats, medan "poista jälki" raderar spåret från din egen lista, men delningslänken fungerar fortfarande normalt — dock syns ingen uppgift om ruttens ägare längre på spårets presentationssida som öppnas från delningslänken.

Sammanfattning: När du funderar på om du ska dela en rutt eller ett spår, tänk på följande saker:

Publicering i Reittikone

Publicering för in rutten som en del av tjänsten Reittikones offentliga ruttbibliotek, där vem som helst kan hitta och bläddra i den bland andra rutter. Till skillnad från den riktade delningslänken är en publicerad rutt alltså synlig och hittbar för alla.

Ruttens synlighet väljs i ruttens spardialog, där alternativen är privat, offentlig eller publicering. "Publicering" betyder just publicering i Reittikone. Du kan också ändra synligheten för en tidigare sparad rutt till publicering i efterhand.

Vad är värt att tänka på före publicering?

Publicering är lite annat än att dela rutten med en kompis. När du publicerar en rutt säger du i praktiken till andra: "hej, det här är en bra eller åtminstone helt trevlig rutt som jag rekommenderar att köra, springa eller gå". Därför är det värt att säkerställa ett par saker på förhand:

  1. Rutten är meningsfull för andra och laglig att färdas på. Publicera rutter som du tror att även andra har glädje av — alltså inte till exempel halvfärdiga utkast eller försök. Säkerställ också att rutten är laglig att köra eller springa: att den inte går till exempel genom naturskyddsområdens begränsningsområden eller olovligt över gårdsområden.

  2. Rutten har både ett meningsfullt namn och åtminstone en kort beskrivning. Enbart namnet räcker inte för att andra ska kunna bedöma ruttens lämplighet för dem själva. Skriv en beskrivning som berättar hurdan rutten är: till exempel teknisk svårighet och krävande grad, för vem och för hurdan körning eller rörelse den passar, samt sevärdheter eller landskap längs vägen. Ett bra namn och en bra beskrivning är det viktigaste sättet att hjälpa andra att hitta just de rutter som passar dem.

  3. Reittikone visar alltid den nyaste versionen av din rutt. En publicerad rutt är "levande": om du redigerar rutten syns ändringarna automatiskt också i Reittikone. På motsvarande sätt måste rutten bevaras — om du raderar den ur Trailmap försvinner den också ur Reittikone. Det lönar sig alltså att behålla publicerade rutter och inte radera dem.

Om publicerade rutter börjar fylla ditt ruttbibliotek som är i dagligt bruk behöver du ändå inte radera det. Trailmaps nya ordningsfunktion för ruttbiblioteket låter dig flytta rutter till Arkivet och tillbaka. Arkivet betyder "bevara, men visa inte i normalvyn": rutten hålls kvar och publicerad i Reittikone, men är inte i vägen i ruttbibliotekets dagliga bruk. Detta är ett behändigt sätt att hålla publicerade rutter i kraft utan att den egna vyn blir överbelamrad.