logo
STÖD

vanliga frågor

Vanliga frågor (FAQ)

Markus
2025-07-03
Maskinöversättning

I den här artikeln finns svar på allmänna frågor som gäller appen.

Ruttplanering

Jag får inte rutten att gå som jag vill

Den automatiska ruttberäkningen beräknar rutten enligt den valda ruttprofilen (t.ex. "gravel") och söker den kortaste rutten som följer de begränsningar och viktningar som profilen ställer på rutten. Profilen "Jalan / MTB suorin" (Till fots / MTB rakast) ritar rutten allra mest rätlinjigt.

Ett vanligt problem med den automatiska ruttberäkningen är att den vägrar gå in på en viss väg eller stig. Då handlar det om att ruttprofilen inte tillåter användning av leden i fråga, t.ex. att leden har förbud mot färd. Obs. ledernas egenskaper kommer från OpenStreetmap-kartmaterialet, där det kan finnas brister eller fel.

Ibland är problemet att det i något område inte finns stigar på kartan och du ändå vill att rutten ska gå dit.

I båda problemen lönar det sig att för ett ögonblick stänga av den automatiska ruttberäkningen, genom att i det vänstra sidofältet (i mobilen får du fram det via kugghjulsknappen i nedre vänstra hörnet) stänga av valet "Seuraa teitä ja polkuja" (Följ vägar och stigar): då är ruttlinjen en rak linje mellan ruttpunkterna.

Fler anvisningar för ruttplanering hittar du bakom den här Youtube-länken: Trailmap Suomi opasvideot.

Jag får inte kopierat rutten trots att jag sparar den under ett annat namn

Att ändra ruttens namn vid sparandet gör den inte automatiskt till en kopia, eftersom ruttens identifierare inte är dess namn utan den sifferkod som kopplats till den. Du kan dock spara rutten som ny när du i Spar-dialogen först ändrar namnet och sedan väljer knappen "Luo uusi" (Skapa ny) längst ner.

Du kan också göra en kopia av rutten genom att välja funktionen "kopioi" (kopiera) från ruttkortet eller ruttpresentationssidan. "Kopioi"-funktionen hittar du i "..."-menyn.

Inloggning, koppling av Strava & Garmin

Byte eller glömska av lösenord

I alternativet e-post & lösenord kan du byta lösenord eller återställa ett glömt lösenord på sidan "kirjaudu" (logga in): allra längst ner på sidan finns knappen "Unohditko salasanan?" (Glömt lösenordet?). Obs. Den här knappen syns bara när du har loggat ut. Om du alltså vill byta lösenord, logga först ut.

Google-inloggning, Plus-prenumeration eller koppling av Strava/Garmin fungerar inte

Ofta är orsaken någon form av annonsblockerare (t.ex. ett webbläsartillägg) eller säkerhetsprogram (t.ex. F-Secure), som alltför ivrigt blockerar Trailmap-appens inloggningsfunktioner. De inloggningsfunktioner som nämns i rubriken öppnar ofta ett separat fönster i webbläsaren (en s.k. popup) och om det blockeras fungerar inte inloggningen

Apple-inloggning och Trailmap Plus-prenumeration

Om du loggar in i appen för första gången på en Apple-enhet med alternativet "Logga in med Apple" skapas ett användarkonto åt dig med din Apple-identifierare. Om du tidigare har valt funktionen "Skyddad sändning" på din Apple-enhet sker registreringen med en appspecifik e-postidentifierare som Apple skapat — detta möjliggör användning av Trailmap, men medför en del extra besvär (som i alla appar med den här Apple-metoden...).

Om du tecknar en Plus-prenumeration i webbversionen måste du i betaltjänsten Stripe använda den e-postadress som Apple skapat; du hittar den så här: 1) Öppna Apples app "Inställningar", 2) öppna högst upp valet "Apple id osv.", 3) välj i listan "Logga in med Apple" ("sign in with Apple") och 4) välj i listan som öppnas "Trailmap" och 5) på sidan som vidare öppnas ser du din appspecifika e-postadress, som har formen xxxx@privaterelay.appleid.com (xxx är någon kombination av bokstäver och siffror).

Trailmap-prenumerationen syns inte i appen

Ibland syns prenumerationen inte när du har köpt prenumerationen på en enhet och sedan använder Trailmap-appen på en annan enhet. Gör då så här: Kontrollera först att du har loggat in på samma användarkonto (dvs. samma e-postidentifierare) som du gjorde köpet med. Om användarkontot är detsamma, logga ut och genast därefter tillbaka in: detta uppdaterar prenumerationsuppgifterna.

Den vanligaste orsaken till att prenumerationen inte syns är att man av misstag använder eller skapar flera användarkonton genom att använda olika inloggningssätt.

Ett köp som gjorts i appbutiken kan också lätt överföras till ett annat användarkonto: logga in i mobilappen med önskat konto på den enhet som du gjorde köpet med. Gå sedan till inställningar --> kontouppgifter --> prenumerationsuppgifter och tryck på knappen "palauta ostoksesi" (återställ dina köp).

Prenumerationer

Avsluta Plus-prenumerationen: hur går det med de egna rutterna, spåren och kartorna?

Om du avslutar din Plus-prenumeration träder gratisversionens begränsningar i kraft: Du kan använda bara max 3 rutter och spår, inga egna kartor. Dina rutter, spår och kartor ("användarens innehåll") bevaras dock alla i Trailmaps databas. När du sedan förnyar Plus-prenumerationen kommer du åt att använda allt innehåll du skapat.