logo
TUKI

trailmap

Trailmap v2 taustaa

Markus
2023-10-08
Trailmap v2 taustaa

Trailmap v2 verkkosovellus hyödyntää ensimmäisen Trailmap (alunperin "Bikemap") sovelluksen hyviksi todettuja toiminnallisia ratkaisuja, mutta sovelluksen käyttöliittymän tekninen toteutus on tehty täysin alusta saakka uusiksi samalla kun uusia toiminnallisuuksia on lisätty myös käyttöliittymää tukeviin taustapalveluihin. Hyvänä puolena tässä on huomattavasti edistyneempi tekninen arkkitehtuuri, joka helpottaa merkittävästi jatkossa uusien toiminnallisuuksien kehittämistä, haittapuolena vaadittava työ toteuttaa "uudestaan" ensimmäinen version toiminnallisuudet uuden arkkitehtuurin pohjalle.

Tällä hetkellä (8.10.2023) Trailmap v2:sta puuttuu vielä muutama ensimmäisen version toiminnallisuus, toisaalta siinä on jo nyt toimintoja joita ei ole (eikä tule) versio 1.0:een. Merkittävimmät uudet toiminnallisuudet jotka on jo toteutettu:

  • Käyttäjätilit ja sen myötä mahdollisuus tallentaa käyttäjän omaa dataa, mm. reittejä laiteriippumattomasti
  • Omat kartat: kuten "Trailmap Suomi" mobiilisovelluksessa, käyttäjä voi luoda ja tallentaa omia karttojaan
  • Reittisuunnittelu on aiempaa merkittävästi kyvykkäämpi, ottaen oppia mm. BRouter, MapMyRide, Strava ja Komoot sovellusten parhaista ominaisuuksista
  • Reittien synkronointi Garminiin samalla tapaa kuin esim. Stravassa: klikkaa reitin yhteydessä "tähti" nappulaa ja aina kun reitti talletetaan se myös synkronoidaan Garmin Connect palveluun josta se nykyään myös automaattisesti siirtyy kytkettyihin Garmin laitteisiin (kun ne synkronoidaan GC palvelun kanssa) eli enää ei tarvitse käydä Garmin Connect palvelussa tekemässä mitään ylimääräistä.

"En jaksa lukea enempää, kerro vain lyhyt versio": katso Trailmap v2 WOW.

Tavoitteista

Trailmap v2:n tavoite on olla Suomen olosuhteisiin paras kartta- ja reittisuunnittelupalvelu "all-terrain" henkisille aktiiviulkoilijoille, oli välineenä sitten tossut tai fillari. Painotus on erityisesti ulkoilijoilla jotka haluavat nähdä ja kokea uusia maisemia, polkuja, teitä ja reittejä.

Markkinoilla on jo monia varsin hyviä reittisuunnittelupalveluita, joista tärkeimpinä verrokkeina Trailmap v2:lle ovat toimineet Strava, BRouter, Komoot, MapMyRide ja RideWithGPS - kaikissa näissä verrokeissa on kuitenkin mielestäni olennaisia puutteita ja globaaleina palveluina niissä ei ole erityisesti Suomen olosuhteisiin sovitettuja ominaisuuksia.

Trailmap v2 on pyritty optimoimaan aktiivisen käyttäjän sujuvaan ja nopeaan käyttöön, painottaen vaativaan reittisuunnitteluun tarvittavia ominaisuuksia.

Mitä "vaativa" reittisuunnittelu sitten tarkoittaa? Sen voisi ensinnäkin määritellä "yksinkertaisen" reittisuunnittelun vastakohdaksi: "yksinkertainen" reittisuunnittelu korostaa nopeutta & helppoutta muiden tekijöiden kustannuksella: parilla klikkauksella luodaan jokin A-to-B ja ympyräreitti - se millä urilla reitti sitten sattuu kulkemaan on palvelun, ei reitinsuunnittelijan käsissä. Se miten hyvin palvelu sitten osaa "arpoa" reitin riippuu palvelusta: Stravan vahvuutena on sen kattava "heatmap" tietokanta, jonka avulla se painottaa paljon kuljettuja uria, Komoot puolestaan visualisoi polkujen mtb:scale tagit, BRouterissa on suhteellisen monipuolinen reititysprofiilin konfigurointi, muut palvelut sitten valitsevat reittejä enemmän tai vähemmän "lyhin on paras" periaatteella.

Jos ajetaan pyörällä vain asfalttia, niin useimmat palvelut toimivat kohtuullisesti tai hyvin. Jos taas ajetaan maastopyörällä maastossa niin vain Komoot tarjoaa siihen kunnollista tukea. Gravel-pyöräily, polkujuoksu ja muut "all-terrain" liikuntamuodot sijoittuvat sitten noiden kahden ääripään välille.

"Vaativassa" reittisuunnittelussa usein pyritään löytämään normaalista poikkeava reitti: ei sitä suosituinta / isointa tietä tai eniten ajettua polkua vaan jokin haasteellisempi reitti: tietyt polut suosituimpien sijaan, metsäautoteitä, metsäautoteiden päättyviä päitä yhdistäviä polkuja tai autoteistä ne pienemmät ja hiljaiset. Tai sitten vain halutaan ajaa jokin tietti reitti, tarkkaan urat valiten: kenties urien pitää olla sellaisia missä ei ole aiemmin juuri tullut ajettua tai referenssinä toimii aiemmat joko omat tai muiden reittijäljet tai valittujen urien pitää täyttää tiettyjä kriteereitä: polkujen teknisyys, mitkä mäet noustaan & mitkä lasketaan jne.

Alla vielä listattuna tärkeimmät puutteet, joihin Trailmap v2 tarjoaa tai tulee tarjoamaan piakkoin ratkaisun:

  • Vain Komoot tarjoaa maksullisessa versiossa polkujen maastopyörä-luokituksen selkeän visualisoinnin (eli OSM mtb:scale tag hyödyntäminen)
  • Vain BRouter tarjoaa mahdollisuuden määritellä omia karttoja, muissa palveluissa karttavalikoima on suppea tai hyvin suppea: esim. maastonmuotoja (korkeuskäyriä, rinnevarjostus) ei juuri tueta. Näin ollen esim. MML:n karttojen tai Digiroadin tiestötietokannan hyödyntäminen ei onnistu
  • Samoin vain BRouter tarjoaa mahdollisuuden ladata monipuolisesti jälkiä karttapohjalle, joko jälkien tarkasteluun tai oman reittisuunnittelun pohjaksi (NB! useimmat palvelut tarjoavat kyllä mahdollisuuden tarkastella kerrallaan yhtä aiempaa jälkeä karttapohjalla, mutta ei yhtäaikaa reittisuunnittelun kanssa)
  • Haastavissa reittisuunnittelutilanteissa on hyödyllistä nopeasti saada tietoa jonkun OSM-uran kartoituksesta: milloin se on luotu, mitkä ovat tagit ja editointihistoria
  • Vahva yhteys kartoitukseen: tuore OSM-data päivittäin, sujuva täydennys- / korjaava kartoittaminen suoraan sovelluksesta ja muita erityisesti kartoittajille suunnattuja toimintoja
  • Komootin reittisuunnittelun käyttöliittymä on optimoitu A-to-B tyyppiseen reititykseen aloitteleville käyttäjille, vaatien paljon hiiren napsuttelua reitin piirtoon mikä on turhauttavaa erityisesti reitin luonnostelu-vaiheessa jossa sujuva eri vaihtoehtojen hahmottelu on tärkeää
  • Reitin helppo jakaminen niin että kuka tahansa voi sen avata ja navigoida asentamatta sovellusta ja ilman rekisteröitymistä palveluun

Toki jokaisella pääverrokilla on myös erityisiä vahvuuksia joita ei ole Trailmap v2:ssa eikä ole edes mahdollista toteuttaa. Mielestäni ei ole siksi yhtä universaalisti parasta kartta- ja reittisuunnittelupalvelua, on vain erilaisia ratkaisuja omine vahvuuksineen.

Työn alla olevat toiminnot

Eli mitä on odotettavissa lähiaikoina...

  • Reitin korkeusprofiili ja OSM uran tiedot näkymä ruudun alalaitaan kuten Strava, Komoot, BRouter jne.
  • Reitin jako kuten vanhassa Trailmap:ssa (uusi datamalli vaatii uuden taustapalvelun)
  • Google StreetView ("Pegman") integraation viimeistely

Isompi rupeama on päivittää "Trailmap Suomi" natiivimobiilisovellus tukemaan käyttäjätilejä, tämän myötä reitit siirtyvät suoraan verkkosovelluksen ja mobiilisovelluksen välillä.

Työstössä olevat ideat

Ideoitu uusiksi toiminnallisuuksiksi, yllä jo listattujen jatkeeksi on paljon, mutta mielenkiintoisimmat isot kokonaisuudet ovat seuraavat:

  • "Grailmap" eli gravel-pyöräilun vahvempi tuki. Siinä näyttää olevan tarjonnassa aukko, siksi jopa Gravelmapin (https://gravelmap.com) kaltaiset mielestäni suhteellisen heikosti toteutetut palvelut nauttivat käyttäjien suosiosta
  • P2P / "social media" - muiden harrastajien vinkit ja tietämys jakaantuu laajalle eri palveluihin mm. kuvina & reitteinä Stravaan, kommentteina Facebookiin, Gravelmapin "gravel" segmentteihin, Trailforksin "trail"-kuvauksiin jne. Tämä on toki luonnollinen tila netin palveluissa, mutta näen tässä mahdollisuuden laajentaa OSM (+ Trailmap) polkukartoituksen ympärille syntynyttä aktiviteettia jossa OSM:n jatkeeksi tarjotaan mahdollisuus myös kartoittaa kuvin & kuvauksin, kuitenkin kunnioittaen OSM:ää pohjana (siis toisin kuin siis esim. Gravelmap tai Trailforks jotka jopa aktiivisesti hylkivät OSMää) - tästä pitää tehdä helppoa ja nopeaa, kuitenkin sisällön laatu säilyttäen - notes, pics, segments

Käyttöohjeet

Lyhyt käyttöohje beta-versioon.