logo
TUKI

Ohje

Käyttöohjeet

Markus
2024-08-9

Nämä ohjeet ovat Trailmapin web-versiolle eli selaimessa toimivalle verkkosivulle https://web.trailmap.fi. Näitä soveltamalla saa tukea myös mobiilisovelluksen käyttöön, joka on toiminnoiltaan yksinkertaisempi.

Sovelluksen opastusvideoita löytyy Trailmapin Youtube-kanavalta (TrailmapSuomi), katselun voi aloittaa karttatoiminnoista ja jatkaa reittisuunnittelun perusteista.

Yleistä tietoa sovelluksesta

Käyttöliittymä on optimoitu vaativaan reittisuunnitteluun ja navigointiin. Päänäkymässä on kartta ja siihen piirretyt tai tuodut reittijäljet. Päänäkymän tukena on muutamia muita näyttöjä mm. käyttäjän omien karttojen, reittien ja Strava-aktiviteettien listaamiseen ja käyttämiseen.

Sovellus on parhaimmillaan isolla näytöllä, joko tietokoneella tai tabletilla. Sovellus toimii hyvin myös älypuhelimella, mutta toimintoja on siinä yksinkertaistettu ja pieni näyttö toki rajoittaa kartan kanssa työskentelyä. Katso ohjeet mobiilikäyttöön tästä ohjeesta.

Trailmapin natiivi mobiilisovellus "Trailmap Suomi" on optimoitu puhelinkäyttöön ja navigointiin. Siinä on isot painikkeet ja muutenkin maastokäyttöön sopivampi käyttöliittymä. Lisäksi siinä on monia navigointiin hyödyllisiä toimintoja, jotka puuttuvat web-versiosta: kompassi, kartan kääntö, näytön kytkentä päälle, lenkin nauhoitus, offline-kartat jne. Toisaalta siitä puuttuu reittisuunnittelu ja omat kartat toiminto.

Web-versio ja mobiilisovellus pelaavat hyvin yhteen: kun suunnittelet reitin web-versiolla niin se on heti käytettävissä mobiilisovelluksessa, kunhan olet kirjautunut molempiin samalla käyttäjätunnuksella.

Käyttäjätili

Jos et ole vielä kirjautunut sovellukseen niin navigaatiopalkin oikeassa laidassa lukee "kirjaudu / rekisteröidy". Se ei ole pakollista, mutta omien karttojen tai reittien tallennus, kuin myös reittien synkronointi Garminiin tai Strava-aktiviteettien reittijälkien katselu on mahdollista vain jos olet kirjautunut.

Kirjautuminen onnistuu suoraan Google tunnuksilla tai sitten rekisteröitymällä ensin sähköposti-osoitteen ja salasanan avustuksella. Kirjautumisen jälkeen sovellus normaalisti avautuu samalla tietokoneella ja verkkoselaimella niin että olet suoraan sisäänkirjautunut. Huom. Jos haluat kirjautua sekä sähköposti-osoitteella & salasanalla ja Googlella tai Facebookilla niin sinun pitää ensin luoda tili sähköpostilla ja vasta sen jälkeen voit kirjautua myös Googlen kirjautumispalvelulla.

Kun olet kirjautunut sisään niin navigaatiopalkissa oikeassa laidassa näkyy "avatar"-hahmo. Sitä klikkaamalla saa auki valikon, josta valitsemalla pääsee mm. asetuksiin. Asetuksista voi linkittää sovelluksen Garmin Connect ja Strava palveluihin jotka mahdollistavat reittien synkronoinnien Garminiin ja Strava aktiviteettien jälkien näyttämisen kartalla.

Jos olet OpenStreetMap (OSM) kartoittaja niin valitse "OSM kartoittaja" asetus: sillä saat yläpalkin valikkoon yhden valinnan lisää "kartoitus" jonka alta löydät toimintoja tukemaan OSM kartoitusta.

"Tilauksesi" osio asetukset-sivulla kertoo onko käytössäsi maksullinen Plus-paketti. Plus-paketti avaa sovelluksen kaikki toiminnot, siitä lisää seuraavassa kappaleessa.

Plus-paketti

Pääosa sovelluksen toiminnoista on ilmaisia: mm. karttojen katselu, GPX- & KML- ja Strava-aktiviteettien reittijälkien avaaminen kartalle, reittisuunnittelu ja reitin tallentaminen GPX-tiedostoksi ja kartoitus-toiminnot. Sovelluksen kehittämisen ja ylläpidon mahdollistamiseksi osa toiminnoista on maksullisia, ne saat käyttöösi tilaamalla Plus-paketin.

Plus-paketti tuo lisää toimintoja mm. reittisuunnitteluun ja "omat kartat" toiminnon jolla voit määritellä monipuolisesti erilaisia karttatasoja. Lisää tietoja Plus-paketista löydät sovelluksesta Plus-paketin tilaussivulta.

Päänäkymä (kartta)

Päänäkymän 2 tilaa: katselu & reitin piirto

Päänäkymään pääsee aina takaisin klikkaamalla Trailmap-logoa tai "talo"-painiketta jotka ovat ruudulla ylimpänä olevassa navigointipalkissa. Päänäkymässä on kaksi tilaa:

  1. Karttatila eli ns. katselutila / perustila
  2. Toimintotila, jolloin ruudun vasemmassa laidassa on sivupalkki. Toimintotiloja ovat: reitin piirto, Strava aktiviteetit ja OSM kartoitus.

Reitin piirtotilassa ruudun vasemmassa laidassa on näkyvissä oman reitin piirtoon tarvittavia toimintoja ja kartan klikkaaminen hiiren kursorilla muokkaa reittiä.

Karttatilan ja toimintotilojen välillä voi siirtyä muutamalla eri tavalla:

Karttatilasta reitin piirtoon pääset kolmella vaihtoehtoisella tavalla:

  1. Klikkaa "Reitti" nappulaa ruudun vasemmassa yläkulmassa
  2. Jos olet jo piirtänyt reittiä niin siirrä ensin hiiren kursori reitin päälle: se muuttuu punaiseksi ja etäisyysmerkinnät tulevat näkyviin, klikkaamalla siirryt reitin piirtoon
  3. Valitse navigointipalkin "Reitit" valikko ja klikkaa avautuvasta uudesta näkymästä "Jatka reitin piirtoa" nappula

Reitin piirrosta ja muista toimintotiloista pääset takaisin karttatilaan kahdella vaihtoehtoisella tavalla:

  1. Ruudun vasemman laidan sivupalkin ylälaidassa on "risti"-painike ja kännykässä puolestaan ruudun alalaidassa "lopeta reitinpiirto" nappula
  2. Klikkaa Trailmap-logoa tai "koti"-painiketta ruudun yläreunan navigointipalkissa

Huom. voit vapaasti siirtyä eri tilojen välillä ja voit halutessasi palata jatkamaan reitin muokkausta. Reitti säilyy sovelluksen muistissa kunnes avaat uuden reitin, suljet sovelluksen selaimessa tai jos alat tehdä tietokoneellasi jotain muuta niin verkkoselain voi jonkin ajan kuluttua sulkea sovelluksen säästääkseen muistia. Kun palaat myöhemmin samalla selaimella Trailmap-sivulle niin sovellus kysyy aluksi haluatko palauttaa aiemmin muokkaamasi reitin. Muista tallentaa reitti ennen kuin siirryt Trailmap-sovelluksesta pois pitemmäksi aikaa.

Karttanäkymän toiminnot

Karttanäkymän toiminnot toimivat sekä karttatilassa että toimintotiloissa.

Vasemman yläkulman nappulat: Zoom & koko ruudun näkymä. Kartta-asetusten valinta. Näiden painikkeiden alapuolella on reittijälkien kätkentä: reittijälkien hetkellinen kätkentä (jälkiä ei poisteta, ne vain piilotetaan) mahdollistaa kartan tarkastelun reittijälkien alla, esim. minkälaista uraa pitkin reittijälki menee.

Oikean yläkulman nappula: Oman sijainnin paikannus

Pikanäppäimet: <Välilyöntinäppäin eli "space"> kätkee hetkeksi reittiviivat ja himmentää pääkarttatasoa, tämä auttaa kerroskarttojen katselussa esim. jos kerroskarttana on Digiroadin "Päällystetty tie" taso. <Numeronäppäin "2"> kätkee hetkeksi muut reittijäljet kuin oman reitin ja <Numeronäppäin "1"> kätkee kaikki reittijäljet - näiden kahden nappulan avulla on nopea vilkaista mitä kartalla on reittijälkien alla. <Esc-näppäin eli "Escape"> himmentää hetkeksi kerroskartat (eli "overlays"), tämä on kätevä jos valittuna vahvoja kerroskarttoja kuten Digiroad "DR Päällystetty tie" tai Strava heatmapit, jotka estävät alla olevan pohjakartan näkemisen teiden & urien kohdalla. <Numeronäppäin "3"> on sama toiminto kuin Esc-näppäimessä, mutta se toimii hieman eritavalla: peräkkäiset painallukset kätkevät ja palauttavat kerroskartat.

Reitin piirto

Reitin piirtäminen on kehittynyt merkittävästi aikaisemmasta Trailmap-sovelluksesta. Tavoitteena on mahdollistaa nopea, kokeileva reitin piirtäminen jota voi sitten tarkentaa ja muokata lopulliseksi reitiksi. Tyypillisesti alkuun piirretään nopeasti karttaan reittipisteitä klikkailemalla reitin "runko", jotta nähdään miten pitkä jostakin reitti-ideasta tulisi. Peruuta ("undo") toiminnolla voi nopeasti poistaa viimeisen reittipisteen jotta voi kokeilla uusia vaihtoehtoja reitille. Reittipisteitä raahaamalla voi nopeasti muokata reittijälkeä.

Kun reitin runko on valmis, niin reittiä voi monipuolisesti muokata, tehden esim. tarkkoja valintoja urista reitin varrella. Erityisesti reitin muokkausominaisuudet ovat aikaisempaa Trailmap-sovellusta kyvykkäämmät ja käytännössä poistavat tarpeen aloittaa reitin piirto alusta jos sitä on tarve merkittävästi muokata.

"Reitin piirto"-tilassa karttanäkymä muuttuu seuraavasti:

Piirtotoimintopalkki vasemmassa laidassa: Reitin nimi (jos talletettu), "talletettu" / "ei talletettu" tieto, reitin pituus ja reititysasetukset: "Seuraa teitä" reitittää reititysprofiilin mukaisesti OpenStreetMap-kartan uria (teitä ja polkuja) pitkin, ilman sitä piirretään suora reittiviiva joka on välillä tarpeen jos esim. karttatiedoissa on puutteita. Reititysprofiilin-valinta vaikuttaa miten reititys "seuraa teitä" eli miten se suosii eri uria.

Sivupalkissa on myös reitin yhteenveto ja varoitukset / huomiot osiot: saat auki ne painamalla väkästä oikeassa laidassa. Varoitukset / huomiot kertovat reitillä olevista huomioitavista osuuksista, jotka kannattaa tarkastaa jos reitti ei mene ennestään tuttuja väyliä pitkin. Varoitusten listaa painamalla saat reittiviivalle näkyviin kyseisen varoitustyypin eli ne kohdat reitistä mitä varoitus koskee. Kun sitten edelleen painat hiirellä tai sormella keltaisella tai punaisella värjättyä kohtaa niin saat lisätietoa varoituksesta, käytännössä tiedon miten väylä on kirjattu OpenStreetMap:iin - tämän tiedon tulkinta vaatii hieman tietoa OpenStreetMap:in tavasta kuvata teitä ja polkuja.

Sivupalkissa on myös nappulat reitin tallentamiseen Trailmapin reittikirjastoon, GPX-tiedoston tallentaminen reitistä, reitin lähetys Garmin Connect palveluun ja reitin jakaminen muille käyttäjille. Huom! Muista tallentaa reitti jos haluat sen säilyttää myöhempää käyttöä varten. Reitti ei talletu automaattisesti. Reitin tallennus painike avaan ruutuun dialogin jossa on nimen ja kuvauksen lisäksi mahdollista klikata oikean yläkulman "tähti" nappulaa: jos se on valittu niin reitti synkronoidaan talletuksen yhteydessä Garmin Connect palveluun (josta se siirtyy suoraan Garmin laitteisiisi jotka on kytketty Connect palveluun).

PiirtotoimintopalkkiPiirtotoimintopalkki

Reititysprofiilit:

  1. Jalan: Valitsee kaikkein suorimpia (lyhyimpiä) reittejä. Sopii myös esim. maastopyöräilyyn silloin kun halutaan itse valita reitit ja valitaan myös vaativia polkuja.
  2. MTB (normaali ja vaativa): "normaali" suosii helppoja polkuja suhteessa vaikeampiin, "vaativa" menee herkemmin myös vaativille poluille (aina punaiseen asti).
  3. Gravel-pyörä: Suosii sorapintaa asfalttipinnan sijaan ja sallii myös helpoilla poluilla ajon jos muut reititysvaihtoehdot selvästi pitempiä.
  4. Maantiepyörä: Välttelee polkuja ja suosii asfalttipinnoitetta verrattuna soraan.
  5. Pyöräily: Suosii pyöräteitä ja muita pyöräilyyn erityisesti sopivia uria. Välttelee isoja teitä, polkuja ja muita "peruspyöräilyyn" riskialttiita uria.

Piirtonappulat vasemman laidan yläkulmassa kartalla: Reitin kääntö eli "lopusta alku", peruuta eli "undo", toista eli "redo" ja aloita reitin piirto alusta eli "clear".

Pikanäppäimet: "z" on "undo ja "t" vaihtaa "seuraa teitä" valintaa.

Hiiren toiminnot:

Huom. reittiviivalla olevat pienet valkoiset ympyrät punaisella reunuksella ovat "reittipisteitä" jotka määrittävät mitä kautta reittiviiva kulkee.

Reitit

Navigaationpalkista "Reitit" valitsemalla pääsee näkemään listauksen kaikista omista reiteistä jotka on järjestetty viimeisimmän muokkausajan mukaisesti eli uusin (viimeiseksi muokattu) on ylimpänä vasemmalla. Reittikorteista voi valita reitin katsoakseen sitä tai muokkausta varten, "tähteä" klikkaamalla voi joko aktivoida tai deaktivoida synkronointi Garmin Connect palveluun (ja sen myötä suoraan Garmin laitteisiisi) ja "kolme pistettä" nappula avaa valikon jonka avulla voi poistaa reitin pysyvästi (huom. ei palautettavissa), tehdä siitä kopion, valita muokkauksen tai luoda GPX-tiedoston.

Ruudulla on myös nappulat joilla voit jatkaa avatun reitin muokkausta tai luoda kokonaan uuden reitin (huom. se sulkee aiemmin auki olleen reitin, eikä muutoksia tallenneta!). Reittilistauksessa näkyy reittikortissa mitä reittiä olet muokkaamassa jos olet muokkaamassa vanhaa reittiä (sen sijaan että olisit luonut uuden reitin).

Kartat

Kartta-asetukset

Karttanäkymän vasemman ylälaidan "kartta"-painikkeesta avaat kartta-asetusten valikon. Tämän avulla valitset karttanäkymään erilaisia karttoja ja muokkaat niitä.

Kartta-asetuksetKartta-asetukset

Kartta-asetusten ylin valinta on "profiili". Sen avulla voit tallentaa eri tarkoituksiin, esim. eri urheilulajeihin eri kartta-asetukset. Oletusasetukset ovat jo varsin toimivat 4:lle eri lajille mitkä ovat profiililistalla ja lisäksi on "oma"-profiili. Profiilit toimivat seuraavasti: aina kun muokkaa alempana valikossa olevia kartta-asetuksia niin ne tallentuvat osaksi valitsemaasi profiilia, näin ne on helppo palauttaa nopeasti. Profiilit ovat siis ikäänkuin "muistipaikkoja".

Alempana valikossa olevilla asetuksilla muokataan ruudulla näkyvää karttaa:

Omat kartat

Navigaatiopalkista "Kartat" toiminnon valitsemalla pääsee määrittelemään mitä rasterikarttoja on tarjolla kartta-asetukset valikossa. Sekä tyylin "Muu" pohjakarttoina tai sitten kaikissa tyyleissä kerroskarttoina.

"Kartat"-toiminto avaa ruudulle listan kartoista, sekä pohjakartoista että kerroskartoista. Listalla näkyy kaikki sovelluksen mukana tulleet kartat ja omat karttasi. Ne kartat joiden vasemmalla puolella olevista ruuduista toinen tai molemmat on ruksattu ovat mukana kartta-asetusten valikoissa. Vasen ruksi tarkoittaa pohjakartta, oikea kerroskarttaa. Kartan oikealla puolella olevasta "..."-painikkeesta pääset käsiksi muihin toimintoihin mm. voit kopioida karttatason, muokata sitä tai poistaa sen jos se on oma karttasi ja määrittää sen läpikuultavuuden.

Lisää karttoja listalle saat listan pohjalla olevasta painikkeesta "+ Lisää kartta". Voit lukea lisää kartoista, niiden eroista ja käytöstä tästä artikkelista. Omien karttojen lisääminen vaatii hieman perehtymistä siihen miten karttapalvelimet toimivat ja miten niitä määritellään.

Sovellus tukee erityyppisiä karttalähteitä:

Esimerkkejä karttalähteistä:

  1. OpenStreetMap (XYZ) URL: http://c.tile.openstreetmap.org/{z}/{x}/{y}.png
  2. Digiroad (WMS) URL: https://avoinapi.vaylapilvi.fi/vaylatiedot/digiroad/ows ja "Kerroksen nimi": dr_liikennemaara ja "Kerroksen tyyli": dr_liikennemaara
  3. MML Maastokartta (WMTS, mutta valitse XYZ tyyppi) URL: https://avoin-karttakuva.maanmittauslaitos.fi/avoin/wmts/1.0.0/maastokartta/default/WGS84_Pseudo-Mercator/{z}/{y}/{x}.png?api-key=(oma API Key joka luotu MML:n OmaTili sivulla)

Kartta URL vaatii ns. muuttujien käyttöä jotka yksilöivät haettavan karttatiilen ja ovat muotoa {z} eli zoom-taso, {x} x-koordinaatti ja {y} y-koordinaatti. Lisäksi voit käyttää {s} joka korvataan tiileä haettaessa kirjaimella a, b tai c (tämä on alkeellinen kuormantasaus jota jotkut karttapalvelimet vielä käyttävät). Huom. nämä muuttujat vaihtelevat eri sovelluksissa, ole siis tarkkana jos kopiot kartta URL:ja muualta. Joissakin esim. {z} on {zoom} ja {s} on {switch:a,b,c}.

Jäljet

Jos olet linkittänyt sovelluksen Stravaan niin saat Strava-aktiviteettien reittijälkiä kartalle valitsemalla ne listalta ruudun vasemmasta laidasta. Listalla on valitun vuoden ja kvartaalin / kvartaalien aktiviteetit.

Voit tuoda kartalle myös GPX- ja KML-tiedostoista reittijälkiä ja ns. POI-pisteitä.