logo
TUKI

navigointi

Garmin navigointiin

Markus
2024-06-12

Garminin urheilukellot ja pyörätietokoneet lienevät pyöräilyn ja (polku)juoksun aktiivisilla harrastajilla ne yleisimmät laitteet millä lenkki nauhoitetaan, lenkillä seurataan matkaa, nopeutta jne. sekä navigoidaan reittiä.

Garmin sopii navigointiin erityisen hyvin monipuolisten ominaisuuksiensa vuoksi. Aiemmin se oli etenkin urheilukelloissa aivan ylivoimainen, mutta nykyään on moneen muuhunkin merkkiin tullut lähes vastaavia ominaisuuksia. DC Rainmakerin tuore vertailu Garmin, Hammerhead Karoo ja Wahoo kannattaa lukea, jos on uutta pyörätietokonetta hankkimassa.

Garminia hankkiessa on hyvä tarkistaa, että se tukee sekä kartta että reittinavigointi ominaisuuksia: halvimmat Garminit ja erityisesti "hyvinvointi"-sarjan kellot eivät näitä tue, mutta suurin osa ulkoliikuntaan tarkoitetuista malleista kyllä.

Garminin tehokas käyttö navigoinnissa vaatii hieman alkuun askartelua asetusten kanssa ja oppia siitä miten laitteen ominaisuuksia käytetään. Tämä ohje käsittelee Garminin käyttöä Trailmap-sovelluksen kanssa, mutta vinkit toimivat kyllä soveltaen myös muiden sovellusten kanssa.

Garmin Fenix ja EdgeGarmin Fenix ja Edge

Valmistelut

Tee ensin seuraavat valmistelevat toimenpiteet (jollet ole jo aiemmin niitä tehnyt):

Strava-palvelu ei ole välttämätön, mutta suositeltava:

Garmin käyttöliittymä

Garmin laitteen käyttöliittymä ja perustoiminnot on syytä olla hallussa ainakin kohtuullisella tasolla, jotta navigointi sujuu mukavasti. Garminin eri laitteissa valikkorakenne on omanlaisensa, etenkin pyörätietokoneet ja kellot eroavat merkittävästi toisistaan. Käyttöopas ja sen avulla laitteen valikkorakenteen selailu on lähes välttämätönta, jotta laitteen kanssa pääsee sinuiksi.

Kartan ja navigoinnin kannalta tärkeät asetukset ja toiminnot on harmittavasti ripoteltu moneen eri paikkaan, joista osa on vielä melkoisen vaikea löytää.

Ainakin seuraavat paikat kannattaa katsoa Garminista kun oikeita alavalikkoja etsii: toimintoprofiilit ("activity profiles") ja niiden alta navigointi ("navigation"), jonka alta usein löytyy kartta, navigointi, reititys (map, navigation, routing) asetuksia. Toinen paikka on päätasolla suoraan kartta (map) ja / tai navigointi (navigation). Navigoinnin alta kun löytää reitit (courses), niin sieltä listalta oikea yläkulma (...-painike) löytyy vielä keskeisiä asetuksia reittiopastukseen - melkoisen hyvin piilotettu!

Edge (ainakin 1040) yleinen navigointi-valikko löytyy vain kotinäytöstä painamalla, mutta ei löydy seuraavan tason asetukset (settings) painikkeen alta.

Kartta

Yksi Garminin hienoimpia puolia on mahdollisuus asentaa siihen omia karttoja. Poluilla liikkumiseen kannattaa asentaa Trailmapin Garmin MTB-kartta ja mahdollisesti myös MML maastokartta (hylly.org kehittämä). Ohjeet kumpaankin ja myös itse MTB-kartat löytyvät tästä artikkelista.

Jos haluaa reitittää itse Garmin-laitteella (eikä vain ladata siihen reittejä), niin Garminiin pitää asentaa / päivittää Garminin omat kartat. Ohjeet löytyvät laitteesi käyttöohjeista.

Uudemmissa Garmineissa on lisäksi useita karttaan liittyviä asetuksia: ne voivat löytyä joko aktiviteettiprofiilien alta tai sitten päätasolta asetuksista "navigation" ja "map" osioista. Asetusten vaikutukset eroavat eri laitteissa merkittävästi, joten niitä on paras kokeilla omalla laitteella ja etsiä sopivimmat asetukset. Suosittelen katsomaan ainakin seuraavat lävitse:

Reitin siirto Garminiin

Trailmapilla piirretyt tai Trailmapin kartalle ladatut reitit voi siirtää Garminiin kahdella tapaa:

  1. Perinteinen tapa on Trailmapista ensin tallentaa GPX-tiedosto ja sitten siirtää tämä tiedosto Garminiin, joko suoraan laitteeseen tai sitten Garmin Connectin kautta, josta sen voi lähettää itse laitteeseen. Vanhemmatkin Garminit tukevat tätä, mutta haasteena on useampi työvaihe mitä siirtoon vaaditaan vanhemmissa laitteissa. Tähän löytyy ohjeita Googlella ja tapoja on monia riippuen Garmin-mallista ja miten siirron haluaa tehdä.
  2. Uudempi ja huomattavasti sujuvampi tapa on siirtää tai synkronoida reitti suoraan Trailmapista. Alla tarkempi ohje ja vinkkejä.

Reitin synkronointi Garminiin tarkoittaa käytännössä reitin lähettämistä Garmin Connect (GC) palveluun, josta se automaattisesti tai manuaalisesti siirtyy Garmin laitteisiisi, jotka olet yhdistänyt GC-palveluun.

Trailmapissa synkronointi tai lähetys voidaan tehdä seuraavasti:

Reitin tallennus-dialogi ja tähti-painikeReitin tallennus-dialogi ja tähti-painike Reitin esittely kortti ja tähti-painikeReitin esittely kortti ja tähti-painike

Kun reitti tai reittijälki on saatu siirrettyä GC-palveluun niin laita Garmin-laitteesi päälle tai jos se on jo päällä niin valitse valikosta "synkronoi". Jos Garminissasi on Wifi (ja sillä yhteys) niin reitti siirtyy automaattisesti laitteeseen, muussa tapauksessa synkronointi tapahtuu Bluetooth-yhteydellä mobiililaitteesi "Garmin Connect"-sovelluksella, johon Garmin on yhdistetty. Vanhemmat laitteet voi kiinnittää niiden mukana tulleella johdolla kiinni tietokoneeseen ja "Garmin Express"-sovelluksella synkronoida reitit.

Uudemmilla Garmin-laitteilla reitti siirtyy laitteeseen varsin vikkelästi Wifin tai Bluetoothin kautta, mikä tekee niiden käytöstä huomattavan mukavaa verrattuna 5 vuoden takaisiin Garmineihin.

Reittien hallinta Garminissa

Garmin Connect palvelua voi käyttää joko verkkoselaimella (Garmin Connect -palvelu) tai lataamalla "Garmin Connect" sovelluksen mobiililaitteeseen. Reitit siirtyvät nykyään automaattisesti GC-palvelusta uudempiin Garmin-laitteisiin, mutta valitettavasti reittien poistaminen GC-palvelusta EI poista niitä Garmin laitteista. Reittejä tarvitsee siis hallita erikseen GC-palvelussa JA Garmin laitteissa.

Reittien hallinta GC-palvelussa toimii seuraavasti:

Tämän lisäksi sinun pitää erikseen poistaa (jos haluat) reitti Garmin laitteistasi, tähän on 3 eri tapaa:

  1. Laitteen oma käyttöliittymä: mene "courses" eli "reitit" listalle ja sieltä valitse reitti poistettavaksi. Kosketusnäytöllisillä Garmineilla esim. uudemmat Edget poistaminen onnistuu monella tapaa "pyyhkäisy vasempaan" nimen kohdalla tai oikean yläkulman valikosta "delete" jolloin voi valita monta poistettavaa kerralla. Kelloissa taas käyttöliittymä on hieman hankala: reitti pitää avata ja sitten valita sieltä "delete" eli "poista".
  2. Lataa mobiililaitteeseesi "Garmin Explore" sovellus. Se toimii Garmin kellojen ja navigaattorien kanssa, ei pyörätietokoneiden! Kun yhdistät Garmin-laitteesi siihen, niin voit alavalikon "Library" -> "Courses" listalta katsoa mitä reittejä Garmin-laitteessasi on. Reitit voit poistaa joko tältä listalta oikean yläkulman "Edit"-painikkeen avulla (sitten valitset mitkä poistat ja oikea alakulma "Delete") tai valitsemalla yksittäisen reitin ja sen "Edit"-painikkeella sama. Muista vielä valita alavalikon "Devices"-sivun kautta laitteesi ja käynnistää sieltä synkronointi "pyörivät nuolet"-painikkeesta, vasta sen myötä reitit oikeasti poistuvat Garministasi.
  3. Voit liittää Garminin tietokoneeseen, ohjeet yllä "Kartta"-kappaleen ohjelinkissä Trailmap-sivuille. Sitten tietokoneen tiedostohallinnalla valitset "\Garmin\Courses"-hakemistosta nimen perusteella reitit, jotka haluat poistaa ja valitset tiedostohallinnalla "poista".

Käytännössä itse toimin niin, että siivoan aika ajoin turhat reitit pois Garmineistani, en suinkaan joka lenkin jälkeen, vaan vasta sitten kun reittilista laitteessa on kasvanut turhan pitkäksi ja vaikeuttaa oikean reitin löytämistä. Garmin Edgessä poistan reitit ylläolevan listan 1. vaihtoehdolla ja Fenix kellossa 2. vaihtoehdolla.

Jalkaisin ja pyörällä navigointi on hieman erilaista kuin autonavigaattorilla tai Google Mapsilla liikkuminen kaupunkialueella: risteykset ovat monimuotoisempia ja polut monasti mutkittelevia. Siksi aivan samanlainen navigointitapa ei välttämättä toimi.

Navigoinnissa Garminilla on karkeasti kaksi vaihtoehtoa:

  1. "Kartta, oma sijainti & reittiviiva", joka muistuttaa hieman äärimmäisen paljon helpotettua perinteistä kartan avulla suunnistusta. Eli ruudulla näkyvää karttaa ja omaa sijaintia kartalla verrataan siihen mitä silmät näkevät edessä. Syntyy tulkinta siitä miten kartan polut tai tiet vastaavat sitä mitä edessä näkyy. Reittiviiva kertoo sitten minne pitäisi mennä ja sen pohjalta päätellään risteyksissä oikea valinta.
  2. "Reittiopastus", joka on lähellä sitä miten autonavigaattori ohjaa eli kerrotaan mihin pitäisi kääntyä. Garminit joissa on isompi ruutu, näyttävät myös palasen karttaa joka auttaa hahmottamaan miten pitäisi kääntyä. Tämä toimii hyvin yksinkertaisissa risteyksissä, mutta on haastavammissa polkuristeyksissä välillä hieman vaikea hahmottaa.

Reittiopastus esimerkkiReittiopastus esimerkki

Se kumpi toimii paremmin riippuu käyttäjän mieltymyksistä ja myös lajista (liikutaanko poluilla vai teillä). Lisää tästä seuraavan osion lopussa "navigoinnin asetukset".

Reitin navigoinnin voi aloittaa monella tapaa riippuen laitteesta. Garminin Edge pyörätietokoneissa valitsen ensin aktiviteetin ("activity profile") päätasolta, jolloin aktiviteetin näyttö aktivoituu, ja sitten vedän kosketusnäyttöä ylhäältä alas saadakseni pikavalinnat näkyviin, painan näytön alaosan nuolta kerran oikealle, jotta saan pikavalinnat näkyviin: valitsen listalta "Find a Course" ja reittilistalta haluamani reitin ja "Ride"-painikkeella reitti latautuu.

Fenix kellossa valinta on hieman vastaava eli ensin aktiviteetin valinta, mutta sitten ensimmäisessä näytössä painan vasemman puolen keskimmäistä "UP"-painiketta jolla saan näkyviin pikavalinnat, sieltä "courses" ja listalta taas valitaan haluttu reitti.

En suosittele valitsemaan "navigate to beginning of the course" tai vastaavaa jota Garmin alussa kysyy, koska se tuottaa välillä aika yllätyksellisen reitin, jonka muuttaminen on useamman napin painalluksen takana.

Navigoinnin asetukset ja niiden nimeäminen vaihtelee Garminin laitteissa. Yleensä kuitenkin löytyy seuraavia asetuksia: Aktiviteetti-profiilin näytöt ("data screen") ja kartta ("map") ja "reititys" ("navigation") asetukset. Asetuksia löytyy myös "Courses" eli "reitit" listan oikeasta yläkulmasta "..."-valikosta osalla Edge-laitteita. Laitteen käyttöohje kannattaa ottaa auki kun etsii missä nämä asetukset ovat omassa laitteessa, niitä kaikkia kun ei ole aivan helppo löytää.

Aktiviteetti-profiilin näytöt-asetuksissa ("data screens") valitse kartta ("map") näkyväksi yhtenä näytöistä. Yleensä tämä on oletuksena jo päällä. Garminin pyörätietokoneissa voi lisäksi valita mitä tietoa näkyy karttanäkymän alaosassa, esim. kellonaika, matka, 10s tehot yms.

Kartta / reititys valinnoista seuraavat ovat tärkeimmät:

Navigointitapa on aina jossakin määrin makuasia. Kannattaa siis kokeilla eri asetuksia käytännössä, niin selviää mikä itselle toimii. Kannattaa myös varmistaa, että route calculation (jos sitä haluaa käyttää) toimii halutulla tavalla, MTB-polkukartta ei ole ns. "reitittävä", joten silloin pitää olla ladattuna ja aktiivinen jokin Garminin omista kartoista.

Lajeissa joissa liikutaan poluilla suosin itse "kartta ja reittiviiva" asetuksia ts. olen kytkenyt pois niin "turn guidance", "off course" kuin "re-routing" toiminnot. Tämä antaa vapauden improvisoida ja nähdä aina kartalta asema ja eteneminen suhteessa reitteihin, ilman että laite kaikenaikaa piipittää ja näyttää erilaisia varoituksia (ja siten estää näkemästä tärkeintä eli itse karttaa!). Maantiepyörällä taas käännän "turn guidance" ja "off course" päälle (esim. Edge 1040 sallii nämä asetukset per "activity profile" eli per laji), jolloin tulee selkeät ohjeet käännöksiin ja navigointiin ei tarvitse niin keskittyä. Gravel on minulla usein hieman tuossa välissä ja reitistä riippuen saatan vaihdella asetuksia, yleensä kuitenkin "off course" on päällä ainakin.

Käytännön navigointi

Juoksen ja pyöräilen paljon uusia reittejä, myös sellaisia missä en tunne ennestään polkuja enkä teitä. Monasti myös improvisoin lennosta eli muutan suunniteltua reittiä joko vähän tai enemmän sen mukaan mitkä polut tai tiet kiinnostavat tai haluan ehkä kiertää jonkin suunnittelemattoman "ketunlenkin" tai jättää ajamatta jonkin suunnitellun osan reittiä.

Kun olen lenkillä en mielelläni pysähtele ihmettelemään mihin pitäisi mennä, vaan mieluummin liikun normaalilla vauhdilla, hieman toki hidastaen jos pitää reittiä muuttaa.

Näihin tarpeisiin olen todennut toimivimmaksi yhdistelmän jossa minulla on reitti sekä Garminissa (Edge 1040 pyörässä, Fenix 6 Pro jalkaisin) että puhelimen Trailmap-sovelluksessa. Pääosin ja ainakin helpot osuudet navigoin Garminilla. Mutta haastavammat (tiheä polkuverkosto tai muuten paljon risteyksiä tai improvisointi käynnissä) navigoin puhelimella: isompi näyttö, selkeämpi kartta ja parempi käyttöliittymä auttavat paljon silloin kuin pitää edetä kartalla, tehden valintoja lennossa.

Puhelin on normaalisti taskussa, joko pyöräilypaidan takataskussa tai jalkaisin kevyessä vyölaukussa, sieltä se sitten otetaan joko käteen tai pyörällä kiinnitän sen Quadlock-kiinnikkeellä tankoon siksi aikaa kun sitä tarvitsen (laitto ja poisotto molemmat onnistuu vauhdissa).

Gravel-pyöräni setupGravel-pyöräni setup

Jälkipeli eli missä tuli liikuttua?

Kun lenkin tai ulkoilun nauhoittaa Garminin laitteella niin se siirtyy uusilla laitteilla automaattisesti GC-palveluun (toki olettaen että olet yhdistänyt laitteen ja palvelun). Lenkkejä voi tarkastella GC-palvelussa, mutta suosittelen, että otat Strava-palvelun käyttöön. Stravan ohjeilla saat yhdistettyä Stravan Garminiin niin, että kaikki lenkkisi siirtyvät GC-palvelusta automaattisesti myös Stravaan. Stravassa on paljon mielenkiintoisia ominaisuuksia: lenkkien jakaminen muiden ihmisten kanssa, omat lämpökartat jne.

Stravan saa myös yhdistettyä Trailmappiin: kirjaudu käyttäjänä ja avaa käyttäjän asetukset Trailmapin web-versiossa. Valitse sieltä "yhdistä" Stravan kohdalta. Yhdistämisen jälkeen ylävalikon (kännykässä alavalikon) "Jäljet"-valinnan alta löytyvällä "Reittijäljet ja Strava" valinnalla pääset helposti katselemaan lenkkejäsi ja avaamaan yhden tai useamman tai kaikki joltakin ajanjaksolta (per vuosineljännes) kartalle.

Ym. toiminnolla on mukava katsoa missä on tullut ajeltua milloinkin, vaikka heti lenkin jälkeen kun haluat muistella mitkä olivat parhaat ja mitkä "ei jatkoon" polut. Heti lenkin jälkeen on myös helpointa tehdä OSM-kartoitusta jos sellaiseen on innostunut (sitä varten löytyy myös Trailmapissa toiminto OSM iD-editorin käynnistämiseen reittijälki valmiiksi ladattuna).

Lenkki kartallaLenkki kartalla