kartat

Strava HD heatmap

Käyttäjän vinkki
2024-06-11

Aina välillä yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa...

Stravan korkealaatuinen lämpökartta eli "heatmap"Stravan korkealaatuinen lämpökartta eli "heatmap"

Kuvassa on Stravan kotisivuilta löytyvä ns. globaali lämpökartta eli heatmap. Se kuvaa Stravan käyttäjien lenkkejä, valitulle tavalle (fillari, tossut, vesi, talvilajit), viimeisiltä parilta vuodelta kerättynä. Vahva väri ja leveä jälki kertoo "lämmöstä" eli että liikkujia ja lenkkejä on paljon kyseisellä uralla, vastaavasti yksittäinen ohut viiva että ei ole juuri ollut. Usein jo yksikin lenkki saa aikaiseksi edes ohuen viivan joten jos mitään jälkeä ei ole jollakin tiellä tai polulla niin ainakaan Stravan käyttäjiä ei siellä ole viimeaikoina ollut.

Stravan lämpökartta on hyödyllinen apu reittisuunnitteluun. Yksinään sitä ei kannata käyttää, mutta sopivan pohjakartan esim. Trailmapin oletuskartan päällä se auttaa reittivalinnoissa: näkee missä kulkevat suosituimmat urat ja onko paljon liikennettä myös urilla joita ei edes löydy pohjakartalta. Käytännössä lämpökartan hyödyntäminen vaatii jatkuvaa sen näyttämistä ja poistamista ruudulta jotta näkee mitä alla olevassa pohjakartassa on. Tässä on apuna Trailmap-sovelluksen pikanäppäimet:

Lämpökarttaa pitää lukea varovasti: se on nauhoitus lenkeistä ja siten totuudenmukainen, mutta se ei kerro vuodenaikaa. Osa vahvoistakin lämpöjäljistä on fiksuja vain talvella tai kesällä ja sitä ei voi mitenkään nähdä suoraan lämpöjäljestä vaan pitää joko arvuutella tai hankkia tietoa muuta kautta. Mutta tärkein lämpökartan hyöty onkin antaa lisäinformaatiota reittivalintoihin, ei toimia ainoana oppaana.

Stravan lämpökartat

Stravan lämpökarttoja on erilaisia: kuten yllä jo mainittiin eri lajien mukaan piirrettynä tai sitten kooste jossa mukana kaikki lajit. Lämpökarttoja on myös kahta laatua, ensimmäisen kuvan mukainen korkealaatuinen versio ja alla olevan kuvan mukainen peruslaatuinen versio.

Stravan peruslaatuinen lämpökarttaStravan peruslaatuinen lämpökartta

Ero on merkittävä ja helposti herää kysymys miksi peruslaatuista edes käyttäisi. Ero on lämpökartan käyttämisen helppoudessa, kumpikaan lämpökartta kun ei ole virallisia Stravan tuettuja palveluita, mutta ovat kuitenkin epävirallisesti käytettävissä hieman eri konstein. Peruslaatuinen on helpompi käyttää kun taas korkealaatuinen vaatii hieman enemmän temppuja.

Kummankin lämpökartan tiedot ja asentamisen yksityiskohdat löytyvät OSM Wikipediasta tästä artikkelista. Ohessa artikkelista johdettuna olennainen yksinkertaistettuna:

Peruslaatuinen lämpökartta: https://heatmap-external-{s}.strava.com/tiles/ride/bluered/{z}/{x}/{y}.png?px=256 on tiilikartan URL ja "maksimi natiivi zoom" on 12. Nämä tiedot kun laittaa Trailmapilla luomaansa "omaan karttaan" niin saa kartan näkyviin karttanäkymässä

Korkealaatuinen lämpökartta: URL on käyttäjäkohtainen ja sen selvittämiseen voi käyttää ym. Wikipedia-artikkelin ohjeita tai sitten asentaa verkkoselaimeen lisäkkeen (Chromessa "extension") nimeltä "JOSM Strava Heatmap". Kun se on asennettu niin voi verkkoselaimella vierailla Stravan heatmap sivulla.

Valitse ensin sopivat asetukset lämpökartalle (eli mitkä aktiviteettilajit & lämpöjäljen värityksen tapa), valinnat kartan yläosassa kuvan mukaisesti. Itse olen tehnyt 3 eri kerroskarttaa seuraavilla aktiviteettivalinnoilla:

Näistä ym. aktiviteetti-tyypeistä tuntui olevan luotettavasti ja kattavasti dataa tarjolla. Esim. "Gravel" taas oli selvästi vielä hyvin vajavainen aktiviteetti-tyyppi.

Strava heatmap aktiviteettien ja lämpökartan värityylin valintaStrava heatmap aktiviteettien ja lämpökartan värityylin valinta

Ja sitten alla olevan kuvan mukaisesti paina oikeassa yläkulmassa olevaa "lisäkkeen" 3x3 gridi-painiketta.

JOSM Strava Heatmap lisäkkeen painikeJOSM Strava Heatmap lisäkkeen painike

Kuva tuota painiketta painaa, tulee näkyviin alla olevan kuvan mukainen dialogi. Siitä pitää painaa ensin "no prefix" painiketta ja sitten harmaan osion oikeassa yläkulmassa olevaa "kopioi"-painiketta jotta saat kopioitua leikepöydälle tiilipalvelimen URL:in.

Valitse punaisella ympyröidyt asetuksetValitse punaisella ympyröidyt asetukset

Nyt on leikepöydällä tallessa URL joka pitää Trailmapissa tallentaa omana karttana. Tämä toiminto löytyy päävalikon "Kartat" alta valintana "Omat kartat" ja siellä listan pohjalta valitse "Luo kartta".

Alla oleva kuva antaa vinkkiä lomakkeesta, lisää tietoja löytyy tästä ohje-artikkelista. Liitä ("paste") aiemmin leikepöydälle kopioimasi URL vastaavaan kohtaan lomakkeella. Ja muuta "max natiivi zoom" korkealaatuiselle lämpökartalle arvoon "15".

Trailmapin "oma kartta" määrittelyTrailmapin "oma kartta" määrittely

Lämpökartat kannattaa tallettaa kerroskarttoina jolloin ne on helppo laittaa erilaisten pohjakarttojen päälle tarpeen mukaan. Kytke vielä "Omat kartat" listalta luomasi Strava lämpökartta päälle "kerroskartaksi" eli listalla tuon karttatason kohdalla täppäät raksin ruutuun toinen vasemmalta.

Strava-palveluna

Strava on selvästi suosituin globaal palvelu johon eri lajien harrastajat voivat tallettaa lenkkejänsä. Yleensä siirto onnistuu suoraan erilaisista urheilukelloista, pyörätietokoneista ja mobiili-sovelluksista, mm. Garmin, Suunto, Polar jne. jne. kaikki tukevat suoraan lenkkien synkronointia Stravaan. Näin lenkin jälkeen ei tarvitse välttämättä tehdä mitään saadakseen lenkkinsä siirrettyä Stravaan.

Ja kun lenkki on Stravassa sen näkevät muutkin ja tietoa lenkeistä voi hyödyntää Stravan lisäksi lukuisissa muissa sovelluksissa, esim. Trailmap osaa näyttää Strava-aktiviteetit suoraan Trailmapin kartalla. Tällöin voi katsella niin yksittäisiä lenkkejä ("aktiviteetteja" Strava termein) kuin useampaa, jolloin saa aikaiseksi eräänlaisen oman lämpökartan, mitä alla oleva kuva havainnollistaa.

Stravan aktiviteetteja Trailmap-sovelluksessaStravan aktiviteetteja Trailmap-sovelluksessa

Stravan peruskäyttö on ilmaista, lisäominaisuudet vaativat palvelupaketin tilaamista. Perusominaisuudetkin ovat jo sangen monipuoliset ja Strava hyötyy myös näistä ilmaiskäyttäjistä koska jokainen käyttäjä laajentaa Stravan data-aineistoa ja sosiaalista verkostoa. Jos huomaa käyttävänsä palvelua ahkeraan tai hyödyntävänsä sen data-aineistoa esim. lämpökartan muodossa, suosittelen tilaamaan vuosittaisen palvelupaketin ja lisäominaisuuksien ohella tulee myös tuettua erittäin hienoa työtä jo pitkään tehnyttä palvelua.